Za Olimpijske igre u Tokiju Hrvatska trenutno ima 107 kandidatkinja i kandidata

Mateša, Čop, HOO

Pod predsjedavanjem čelnika HOO-a Zlatka Mateše u Zagrebu je održana 25. sjednica Vijeća Hrvatskog olimpijskog odbora. Za početak Vijeće HOO-a prihvatilo je izvješću o izvršenju Financijskog plana HOO-a za razdoblje od 1. siječnja do 30. travnja ove godine. Dinamika priljeva sredstava iz državnog proračuna posredovanjem Središnjeg ureda za šport okarakterizirana je kao besprijekorna, te je, sukladno tome, realizirano 31,06 posto ukupno planiranih proračunskih sredstava za ovu godinu (48 milijuna kuna). S vlastitim i drugim sredstvima brojka se zaustavila na oko 51 milijun kuna ili sveukupnih 30,06 posto realizacije.

Članovi Vijeća jednoglasno su prihvatili prijedloge korisnika HOO-ovih programa „Aktivne zajednice“ i „Od sportske škole do OI“ za 2019. godinu. Također, podržan je i sastav Ocjenjivačkog suda za dodjelu prve Nagrade HOO-a Milan Neralić za izniman doprinos razvoju sporta na lokalnoj razini. Dodjela nagrade bit će 4. lipnja u Zagrebu.

Prihvaćeni su i svi prijedlozi izmjena i dopuna popisa sportašica i sportaša u razvojnim programima HOO-a. U programu I. samo je jedno novo ime – s 1. svibnja uvrštena je skakačica u vodu Barbara Bartolić. Također, s 1. svibnja status punopravnog korisnika razvojnog programa III. dobili su Luka Pratljačić (boks) i Boran Berak (karate), a od istog nadnevka, samo sa 75-postotnim korištenjem programa uvršteni su: Martin Kolenc i Valentina Aščić (oboje iz klizanja), te Nino Serdarušić, Lea Bošković i Duje Ajduković (svi iz tenisa). Preinaka ima i u olimpijskom programu Tokio 2020. U njemu su sada kao predolimpijski kandidati atletičar Bruno Erent (od 1. travnja) te hrvači Dominik Etlinger i Ivan Lizatović (od 1. svibnja), dok su kao evidentni olimpijski kandidati potvrđeni plivač Marin Mogić (od 1. travnja) i strijelac Josip Glasnović koji zadržava prava TOP kandidata poput ostalih medaljaša s Igara u Riju. S 30. travnja status predolimpijskog kandidata prestao je hrvaču Boži Starčeviću. S najnovijim promjenama na listi kandidata za Olimpijske igre u Tokiju je 107 sportaša i sportašica iz 18 sportova (85+22). Nakon ispadanja košarkaša s liste potencijalnih kandidata, među našim potencijalnim uzdanicama zasad su samo dvije momčadi – vaterpolisti i rukometaši, a priliku za olimpijsku normu uskoro će imati i mladi nogometaši (U21 vrsta).

Jedno je novo ime i u Olimpijskom programu (ZOI) Peking 2022. Status predolimpijskog kandidata s 1. lipnja ove godine dobit će snowboardaš Tino Stojak.

Na listi trenera čiji rad sufinancira HOO nema promjena jer je obojici trenera s dvojbenim statusom do daljnjega produljen ostanak u programu. Odlukom Vijeća HOO-a, Goran Rački (skijanje) ostaje u programu kvalitetnih trenera sa 75-postotnim financiranjem, a Krešimir Profozić (mačevanje) zadržava status trenera za razvoj pojedinog sporta.

Verificirane su i odluke o HOO-ovim pokroviteljstvima – za već održanu 18. međunarodnu veslačku regatu u Splitu te za dvije Konferencije o golf turizmu, lipanjsku u Poreču i listopadsku u Zaprešiću. Hrvatski savez hokeja na ledu dobio je pozitivno mišljenje za organizaciju čak četiriju IIHF svjetskih prvenstava divizije II, a radi se o muškim U18, U20 i seniorskom natjecanju te istovrsnoj ženskoj svjetskoj smotri.

Nova sjednica Vijeća HOO-a predviđena je za 11. lipnja u Zagrebu, točno tjedan dana uoči odlaska hrvatskog sportskog izaslanstva na Europske igre u Minsk, koje se održavaju od 21. do 30. lipnja.

(Foto: HOO)

OSTALI SPORTOVI