ZOIG: Povijesna medalja šahista, curling ekipa izvrsna četvrta, Darko Švec nosio zastavu na zatvaranju

HSSG, šah

U talijanskoj provinciji Sondrio završene su Zimske olimpijske igre gluhih, a Hrvatska se vraća s tri brončana odličja

Zadnjeg dana šahovskog turnira Hrvatska je branila i obranila poziciju trećeg mjesta na tablici. Hrvatskoj je dovoljan bio remi protiv Uzbekistana i 0.5 boda Rusa u utakmici Rusija Poljska. Budući da je u takvim situacijama teško kalkulirati, šahisti su dali sve od sebe i slavili rezultatom 2.5 – 1.5 te tako za Hrvatsku osvojili povijesno olimpijsko odličje u šahu.

“Oduševljen sam i i jako sam ponosan na svoje suigrače, ovo je povijesni rezultat. Upravo su medalje radost i veselje te poticaj i motivacija za dalje,” rekao je Darko Švec, dugogodišnji kapetan koji je nosio zastavu na zatvaranju ZOIG.

HSSG

Hrvatska ženska curling ekipa gluhih osvojila je izvrsno četvrto mjesto.

“Borile smo se koliko smo mogle i možemo biti zadovoljne sa ostvarenim rezultatom na ZOIG. Jednostavno je reprezentacija Koreje danas bila bolja. Dale smo sve od sebe, ali 7end je bio presudan. Koreja je ostvarila 6 kamena i nismo više mogle sustići razliku. Hrvatska može biti ponosna na ostvareni rezultat u tako jakoj konkurenciji s obzirom na to kakve uvjete imamo u odnosu na druge zemlje,” rekla je Marijana Božić, skip reprezentacije.

Naša skijašica Rea Hraski osvojila je dvije brončane medalje u spustu i Super G.

“Jako smo zadovoljni nastupima naših sportaša na netom završenim ZOIG u talijanskom Sondriju, na našem najuspješnijem nastupu u povijesti Zimskih olimpijskih igara gdje smo osvojili rekordan broj medalja, 3 bronce. Milimetri su dijelili našu žensku curling reprezentaciju od osvajanja još jedne medalje, poražene su u dramatičnom polufinalnom susretu 8:7 od reprezentacije Kine i nisu se uspjele oporaviti od tog šokantnog poraza te su izgubile i u borbi za treće mjesto od Koreje.

Izuzetno sam ponosan na sve naše sportaše, njihov trud i na uspješnom predstavljanju Hrvatske, na čemu im čestitam, posebno osvajačima medalja, Rei Hraski i šahistima koji su u vrlo jakoj konkurenciji pokazali da smo sportska velesila i među gluhima. Iskoristio bih i ovu priliku te se zahvalio SDUS-u i Sportskom savezu Grada Zagreba na podršci i svima koji su bili uz nas. Također se zahvaljujem i medijima koji su nas pratili i izvještavali o našim uspjesima,” zaključio je predsjednik HSSG Oliver Lušić.

PARAOLIMPIJCI