Zwicker i Srbić zlatni na Svjetskom kupu u Mađarskoj, Seligman srebrni!

Tin Srbić i Christina Zwicker 2

Christina Zwicker na gredi i Tin Srbić na preči osvojili su zlatne medalje na Svjetskom kupu u Szombathelyju!

Gimnastičarka ZTD Hrvatskog sokola u svom 4. finalu na SK-u u karijeri osvojila je prvu medalju i odmah zlatnu. I to uvjerljivo, sa 12.800 bodova ispred Latvijke Eline Vihrove (12.250) i brončane Čehinje Anete Holasove (12.100). Druga hrvatska finalistica na gredi danas, Tina Zelčić (17), još jedna gimnastičarka trenera Marka Breza, zauzela je 7. mjesto s ocjenom 11.800 bodova.

Samo nekoliko trenutaka kasnije Christina je nastupala i u svom 5. finalu u karijeri i 2. u Mađarskoj, onome na parteru, međutim greda ju je poprilično „iscijedila“ i na tlu je bila 8. s 10.700 bodova. “Presretna sam! Moja prva medalja sa svjetskih kupova i odmah zlato. Bez riječi sam. Atmosfera je u dvorani bila odlična, čak je bilo publike, iako nisam očekivala da će biti s obzirom na COVID i cijelu situaciju. No, stvarno je bilo odlično, svi su navijali za sve i stvarno sam iznenađenja. Parter je bio malo lošiji, na žalost s padom, ali dobro, nadam se da će biti bolje drugi put. Idemo u nove pobjede,” komentirala je nakon osvajanja zlata Zwicker. Podsjetimo, Hrvatska je do sada imala 104 ženska finala na svjetskim kupovima, a Christinino zlato je ukupno 30. medalja ženske sportske gimnastike. Zwicker je prije Szombathelyja bila 6. (tlo) i 8. (preskok) na Svjetskom kupu u Mersinu 2018. godine, te 8. na tlu na SK-u u Guimaraesu iste godine. Prošle godine je na SK-u u Zhaoqingu bila 9. na gredi i 10. na tlu. Kao šlag na tortu u posljednjem finalu u Szombathelyju i ukupno 7. hrvatskom na ovom turniru, Tin Srbić je deklasirao konkurenciju na preči. U svom 20. finalu na turnirima SK-a osvojio je 14. medalju i ukupno 7. zlato. Slavio je sa 14.650 bodova, a na postolju je stajao uz srebrnog Kazahstanca Milada Karimia (14.150) i brončanog Mađara Davida Vecsernyesa. Tinu je ovo bio prvi međunarodni nastup nakon čak godinu dana i osvajanja svjetskog srebra u Stuttgartu 2019. , ali pauza mu ni malo nije smetala. “Jako sam sretan što sam odradio dobru vježbu u finalu, zato što godinu dana nismo nastupali zbog cijele ove situacije s pandemijom. Bilo je malo više treme nego inače, ali sve što sam dogovorio s trenerom, to sam i uspio napraviti u finalu i evo, još jedno zlato je tu. Idemo dalje, slijede pripreme za Europsko prvenstvo i Olimpijske igre,” kratko je poručio Tin.


Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Zlatni hrvatski dvojac – Christina Zwicker i Tin Srbić! @tinsrbic @kika1709

Objavu dijeli Hrvatski gimnastički savez (@crogymnastics)

U finalu konja s hvataljkama Robert Seligman ocijenjen je sa 14.350 bodova, a bolji od njega bio je samo zlatni Kazahstanac Nariman Kurbanov (14.600). Naš drugi finalist na ovoj spravi, Filip Ude, završio je kao 4. sa 14.000 bodova – samo 0.050 bodova udaljen od bronce.

Seligmanu je ovo bilo čak 62. finale na svjetskim kupovima u karijeri i 27. osvojena medalja, a hrvatskoj gimnastici pak 135. medalja s turnira Svjetskog kupa.

“Nakon sedam mjeseci pauze, prvi Svjetski kup i osvajanje srebra! Za mene ovo znači puno, jer prije sedam mjeseci ozlijedio sam se u finalu SK u Melbourneu, tako sam iznimno sretan i zadovoljan danas. Zasluženo sam osvojio srebro. Oba dana sam dao sve od sebe i isplatilo se. Vježba je bila stvarno sjajna i ponosan sam na ovo srebro,” rekao je nakon finala Robert Seligman.

Tijana Korent zauzela je sedmo mjesto na preskoku (13.125): “Na žalost, danas nije baš sve išlo po planu, ali bitno da je sve prošlo bez ozljeda. Skokove sam odradili, ali ne najbolje kako sam mogla. Ipak, sve je to dio sporta. Sada nam slijede pripreme za Europsko prvenstvo. U nadi da se ono doista i održi.”

Brojke hrvatske sportske gimnastike nakon Szombathelyja u kojemu smo imali sedam finalista i osvojili dva zlata (Srbić i Zwicker) i srebro (Seligman) su sljedeće:

– 374 finala svjetskih kupova od osnutka Hrvatske do danas
– 35 osvojenih zlata
– 46 osvojenih srebrnih medalja
– 56 osvojene bronce
SVE TINOVE MEDALJE NA SVJETSKIM KUPOVIMA:
ZLATO – Svjetski kup – Koper 2017.
ZLATO – Svjetski kup – Osijek 2017.
ZLATO – Svjetski kup – Doha 2018.
ZLATO – Svjetski kup – Osijek 2018.
ZLATO – Svjetski kup – Doha 2019.
ZLATO – Svjetski kup – Pariz 2019.
ZLATO – Svjetski kup – Szombathely 2020.
SREBRO – Svjetski kup – Doha 2017.
SREBRO – Svjetski kup – Cottbus 2018.
SREBRO – Svjetski kup – Baku 2019.
BRONCA – Svjetski kup – Baku 2016.
BRONCA – Svjetski kup – Ljubljana 2016.
BRONCA – Svjetski kup – Osijek 2016.
BRONCA – Svjetski kup – Szombathely 2016.

OSTALI SPORTOVI