Epski boj i još jedno povijesno ragbijaško finale na Krtičnjaku: Može li Mladost napokon srušiti Nadu?

Domagoj Plazibat

Treću godinu zaredom dva najkvalitetnija hrvatska ragbijaška kluba finalnu utakmicu za Prvaka Hrvatske igraju na zagrebačkom Krtičnjaku. Momčad Mladosti po treći put osigurala je prednost domaćeg terena u odlučujućoj utakmici za prvaka, koja se u subotu igra od 14 sati!

Iako izjednačeni u međusobnim susretima Mladost je tijekom prvog dijela natjecanja upisala ukupno jednu pobjedu više i zasluženo osigurala da se posljednji susret ovogodišnjeg Prvenstva ponovno igra u svečarskoj atmosferi zagrebačkog Adventa.

HARK Mladost ponovno je u prilici da preotme titulu prvaka od trofejne splitske momčadi i da konačno najvrjedniji seniorski trofej stigne u vitrine najstarijeg hrvatskog kluba. Vrlo talentirana generacija zagrebačkih akademaca predvođena Nikom Jurišićem i društvom značajno je obilježila hrvatski ragbi posljednjih nekoliko godina. Osvajala je titule u Kupu i Prvenstvu Hrvatske u Ragbiju 7. Samo im stalno izmiče ona najvrjednija, titula seniorskog prvaka u Ragbiju XV. Dvije godine zaredom bili su vrlo blizu da ostvare svoj san i san brojnih generacija mladostaša. o novoj tituli prvaka nakon one davne, osvojene 1958. godine. Hoće li uspjeti u trećem pokušaju protiv splitske momčadi vidjet ćemo u subotu 14. prosinca. S druge strane Nada dolazi u Zagreb po svoj 36 naslov prvaka države, osamnaesti zaredom od sezone 2002/ 2003. S obzirom na ogroman nesrazmjer u broju trofeja neupućeni bi rekli da Nada dolazi na samo još jedan adventski vikend u Zagreb, ali bit će to još jedan epski boj na travnjaku popularnog zagrebačkog Krtičnjaka.

U reprizi prošlosezonskog finala gledat ćemo obje momčadi u nešto izmijenjenim sastavima. Mladostaši jači za Jurišića a Nada bez bivšeg kapetana Čorića i dokapetana Rossa. Sve upućuje da ćemo u subotu biti svjedoci još jednog povijesnog ragbijaškog finala. Izuzetno motivirana momčad Mladosti u želji da ostvari šezdesetogodišnji san zagrebačkih akademaca, protiv isto tako motivirane splitske momčadi koja ima više iskustva u odlučnim utakmicama. Nada, unatoč brojnim promjenama u igračkom kadru godinama je odolijevala nasrtajima klubova sa sjevera Hrvatske. Na kultnom Starom placu, odgajane su generacije mladića u pobjedničkom duhu, nadahnute brojnim povijesnim uspjesima splitskog momčadskog sporta. Gradeći uspjehe na znoju i trudu splitske mladosti uz uvijek prisutnu dozu splitskog dišpeta Nada je ljubomorno čuvala taj pobjednički žar i stalnu želju za dokazivanjem. Taj osjećaj ponosa i odgovornosti i danas kola u venama splitskih ragbijaša.

Prema prognozi vremena obje momčadi čeka izuzetno zahtjevan susret u pravim zimskim uvjetima. U takvim okolnostima pored izuzetne fizičke spreme i čvrste taktičke discipline vrlo bitnu ulogu će igrati nepredviđene okolnosti. One će sigurno utjecati na draž i neizvjesnost susreta. Zahtijevat će punu koncentraciju igrača tijekom svih 80 minuta finalnog okršaja. Jedno je sigurno, ovogodišnji svečarski ugođaj Adventa u Zagrebu, ove subote, bit će upotpunjen slavljem novog prvaka Hrvatske u ragbiju, a prema najavama i oproštaj od jednog kultnog zagrebačkog sportskog igrališta.

(Foto: B. Rožman)

OSTALI SPORTOVI
Tagged with: , ,