Josip Bepo Filipi ipak bez finala Europskih igara: “Oko nije izdržalo, ali sam presretan osvojenom medaljom!”

Josip Bepo Filipi

Hrvatski boksač Josip Bepo Filipi nije se uspio plasirati u finale Europskih igara u Bakuu u kategoriji do 91 kg nakon što je u polufinalu izgubio od Ukrajinca Gevorga Manukiana tehničkim nokautom zbog ozljede u prvoj rundi.

Nažalost, posjekotina na kapku koju je zadobio u četvrtfinalnoj borbi protiv Turčina Bahtrama Muzaffera se otvorila i sudac je koncem prve runde prekinuo borbu. Do tog trenutka Ukrajinac je bio nešto bolji i suci su mu dodijelili pobjedu. Filipi je nakon borbe ponovo završio na šivanju, no za utjehu je osvojio brončanu medalju.

“Nažalost, oko nije izdržalo. Doktor je prekinuo meč jer je posjekotina bila prevelika. Pripremili smo taktiku za meč i vjerujem da bi ga pobijedio. Ukrajinac je udarao jako, ali mislim da sam ga mogao dobiti,” kazao je 23-godišnji Filipi koji je na Mediteranskim igrama u Mersinu 2013. osvojio srebro.

Zanimljivo, Filipi gotovo do posljednjeg trenutka nije bio siguran hoće li uopće putovati u Baku. Uskočio je tek dan prije puta kada je Marko Čalić odustao zbog ozljede bubnjića.

“Nisam uopće znao da ću ići. Zvali su me dva dana prije polaska. Stvarno sam presretan što sam osvojio medalju.”

Filip, koji je član zadarske Zlatne rukavice je osvajanjem brončane medalje osigurao i kvotu za nastup na Svjetskom prvenstvu u listopadu u Dohi. Međutim, još je upitno hoće li ići na SP. Ukoliko se Marko Čalić na skorašnjem EP u Sofiji plasira među šest i on će izvaditi vizu. Tada bi najvjerojatnije Filipi i Čalić u međusobnoj borbi odlučili tko će u Dohu.

“Sretan sam i zbog vize za SP. No, vidjet ćemo hoću li ići ja. Vjerojatno ćemo se Čalić i ja boriti međusobno. Tko će pobijediti ? Ja, naravno,” kazao je sa smiješkom.

Filip je želio zahvaliti hrvatskim sportašima i članovima misije koji su navijali za njega u Bakuu.

“Hvala svim, zaista mi je to mnogo značilo,” dodao je mladić s Dugog otoka, točnije iz mjesta Sali.

Judaši bez završnih borbi

Europske igre u Bakuu nisu dobro počele za hrvatsku judo reprezentaciju – od četvero natjecatelja nitko nije prošao dalje od drugog kola.

Barbara Matić, Marijana Mišković i Andreja Đaković su poražene u susretima 2. kola, dok je Tomislav Marijanović zapeo u prvom kolu.

Barbara Matić, brončana s prošlogodišnjeg Europskog prvenstva u Montpellieru u kategoriji do 70 kg, odlično je otvorila EI. U prvom kolu je za 59 sekundi pobijedila Nargiz Ibrahimovu iz Azerbajdžana ipponom. Nažalost, u drugom kolu ju je pobijedila Švicarka Juliane Robra zahvatom držanja.

Prvo kolo u kategoriji do 63 kg uspješno je preskočila i Marijana Mišković, nositeljica prve europske medalje za hrvatski ženski judo, bronce iz Tbilisija 2009. godine. U prvom kolu je bila bolja za jedan yuko od Izraelke Rotem Shor. Mediteranska pobjednica iz Mersina 2013. u drugom kolu je izgubila od Njemice Martine Trajdos, koja je iskoristila priliku u parteru te dovršila borbu tehnikom gušenja.

U kategoriji do 63 kg nastupila je i Andreja Đaković. U prvom kolu je porazila Španjolku Isabel Puche koja je sakupila tri opomene. Nažalost, u 2. kolu je naletjela na Slovenku Tinu Trstenjak, europsku doprvakinju i brončanu s prošlogodišnjeg Svjetskog prvenstva u Rusiji. Slovenka je bila bolja za jedan yuko nakon četiri minute borbe.

Bivši olimpijac Tomislav Marijanović je u kategoriji do 81 kg u prvom kolu izgubio od Nijemca Alexandra Wicerzaka koji je slavio ipponom.

U subotu će nastupiti Ivana Maranić (-78kg) i Zlatko Kumrić (-100kg). (hina/hoo)

BORILAČKI SPORTOVI

Ostavi komentar