Poslastica na splitskom Starom placu: Hrvatska protiv Oxforda

L. Lerotić, Rudić, Plazibat, B. Rožman, H. Čizmić

Hrvatska ragbijaška reprezentacija okupila se u Splitu pred završetak ciklusa utakmica Prvenstva Europe, Skupina 1 Jug. Posljednja dva susreta u skupini igrat će 28. travnja protiv reprezentacije BiH u Zagrebu dok 5. svibnja gostuje protiv izabranog sastava Andore .

U okviru priprema za ova dva susreta Hrvatski ragbijaški savez splitskim i hrvatskim ljubiteljima ragbija te sporta uopće omogućio je istinsku ragbijašku poslasticu. Na Starom placu, kultnom splitskom sportskom borilištu, hrvatski ragbijaši ugostit će jednu od najstarijih i najpoznatijih amaterskih ragbi momčadi u svijetu, Oxford University RFC, a dvoboj je na rasporedu u petak od 17 sati.

OURFC osnovan je daleke 1869. godine. U svijetu su posebno poznati rivalski susreti Oxford – Cambridge (tzv. Varsitymatch ) koji datiraju od 1872.godine.Za one malo znatiželjnije te godine odigran je prvi međunarodni ragbi susret u svijetu između Škotske i Engleske. Susreti ovih dviju najcjenjenijih i najpoznatijih sveučilišnih ragbi momčadi od 1921. igraju se u hramu engleskog ragbija Twickenhamu, svake godine početkom prosinca. Za Oxford University RFC tijekom duge povijesti nastupalo je više od 300 državnih reprezentativaca iz desetak najkvalitetnijih svjetskih ragbijaških momčadi. Mnogi od njih postali su istinske legende svjetskog ragbija, a među njima su i Phil de Glanville, Joe Roff, Styrone Howe, Anton Oliver, Simon Halliday, David Kirk i Rob Egerton.

Dolazak ovako izuzetno kvalitetnog i poznatog protivnika izuzetna je čast i privilegija. Ovo je četvrti susret između Hrvatske i Oxford University RFC. Prvi susret odigran je 2014. u Oxfordu, a sljedeća dva odigrana su 2015. i 2016. u Zagrebu. Gosti su dosad bili uspješniji, nakon neriješenog rezultata 14:14 u Oxfordu , dvaput su nas porazili u Zagrebu. Iako relativno mlada momčad igraju vrlo brz, moderan i efikasan ragbi. Ovo je još jedna prilika da naši reprezentativci usporede svoje vještine i znanja s vještinama i stručnim znanjem jedne od najboljih svjetskih amaterskih momčadi. Studenti Oxfordskog sveučilišta najbolji su primjer kako se uz vrhunsko školovanje uz kvalitetnu organizaciju mogu postizati i odlični sportski rezultati.

Stručnom stožeru naše reprezentacije u sastavu Milan Jelavich – glavni trener, Anthony Poša i Tonči Buzov – pomoćni treneri, na raspolaganju su sljedeći igrači:

Ilija Biškić, Andrija Galić, Ivan Sekulić i Jan Vlašić (HARK Mladost), Josip Boko, Tomislav Burazin, Krešimir Čorić, Luka Lerotić, Ivan Jelavić-Mitrović, Kristijan Marjančević, Frane Ondini, Ivo Perić, Domagoj Plazibat, Luciano Luka Rosso, Vinko Rudić, Marin Vlajčević, Grgo Vuletić ( RK Nada), Stipe Brčić, Marko Grčić, Toni Miloš, Nikola Pavlović (RK Sinj) Željko Galić (RK Zagreb).

Pored navedenih igrača koji igraju u Hrvatskoj za utakmicu s Oxfordom još su na raspolaganju naši internacionalci braća Jason i Jared Newton te Deon Mau’u. Utakmica Hrvatske s Oxfordom sigurno će zauzeti mjesto ‘povijesnih’ sportskih susreta u Splitu.

Izabranicima trenera Jelavicha ovo će sigurno biti najbolji motiv da se pokažu i svojom igrom protiv renomiranog protivnika zasluže mjesto u nacionalnoj momčadi pred službene susrete reprezentacije u okviru Prvenstva Europe.

Memorijalni turnir Milan Stamenov- Miki

Splitski međunarodni ženski R-7 turnir od ove godine nosi naziv Memorijalni turnir Milan Stamenov – Miki u spomen na dugogodišnjeg fizioterapeuta i plemenitog duha brojnih generacija splitskog kluba. Na ovaj način Ragbi klub Nada Split želi spomen na plemenito i nesebično djelovanje svog istaknutog člana trajno usaditi kao uzor budućim generacijama splitskog kluba, posebno ragbijašicama kojima je bio stalna podrška od njihova osnutka 2008. godine.

Po uzoru na muške kolege a u cilju popularizacije i razvoja ženskog ragbija od ove godine i djevojke se natječu u okviru regionalnog WRRS. Budući se natjecanja u popularnoj ‘sedmici’ igraju turnirskim sistemom, djevojke ove godine nastupaju na četiri natjecanja: Ljubljana, Zagreb, Split i Derventa. Ekipa koja osvoji najviše bodova na sva četiri turnira postaje pobjednik regionalnog natjecanja.

U subotu na splitskom turniru pored pet sastava u službenom dijelu natjecanja ( RK Gladijatori – Derventa, ŽARK Mladost, Zagreb, RK Nada – Split, ŽRK Olimpija – Ljubljana i ŽRK Zagreb iz Zagreba nastupit će kao gost sastav ŽRK Podgorica iz Crne Gore koji se dogodine želi priključiti u službeno natjecanje.

Djevojke Ragbi kluba Nada pod vodstvom trenera prof. Nikole Denića nastupit će u sastavu: Vedrana Alajbeg, Laura Banovac, Sara Buratović, Ana Colić, Nikolina Điko, Maja Gajica, Ela Kovačić, Minea Matić, Franćeska Pleština – kapetanica, Anabela Vicić te Tihana Žaja. ‘Team manager’ Ivana Momčinović zadužena je za logističku potporu splitskog sastava. (Foto: B. Rožman, H. Čizmić)

OSTALI SPORTOVI