Rally Kumrovec čeka jubilarnog pobjednika

Rally Kumrovec Uros Modlic

Nakon devet uspješnih izdanja Rallyja Kumrovec, prvog rujanskog vikenda doznat ćemo jubilarnog, desetog slavodobitnika na uskim zagorskim brzincima. Rekorder je, zasad, Janos Szilagyi, koji je tri puta pobjeđivao u Mitsubishi Lanceru Evolution IX, a 2013. godine povukao se iz natjecanja zbog bolesti suvozača u trenutku dok je vodio. Jedini Hrvat koji je osvojio Rally Kumrovec je Daniel Šaškin koji je u Mitsubishi Lanceru Evo X slavio baš te, 2013. godine.

Posljednjih godina dominirali su Austrijanci. Njihov je niz počeo 2017. prvom od dvije vezane pobjede Nikija Mayra-Melnhofa u Fordu Fiesti R5. Uslijedila su slavlja Hermanna Neubauera (Ford Fiesta R5) i Simona Wagnera (Škoda Fabia R5 Evo). Krisztian Hideg posljednji je natjecatelj kluba organizatora AK Delta Sport iz Zagreba koji je pobijedio u Kumrovcu. Učinio je to 2016. godine u Mitsubishi Lanceru Evo IX. Jedini suvozač koji ima dvije pobjede je Botond Csanyi.

Rally Kumrovec rastao je iz godine u godinu. Uz veliku podršku lokalne zajednice, automobilizam je u tom dijelu Hrvatskog Zagorja revitaliziran 2011. godine kad je 1. Rally Kumrovec održan u sprint izdanju. Projekt je ubrzo prepoznat i od vozača i od partnera priredbe. Vidjelo se to po startnoj listi koja je rasla i bila popunjena sve atraktivnijim vozilima. Iako je Rally Kumrovec uvijek otvarao domaću sezonu, ove je godine zbog WRC natjecanja Croatia Rally pomaknut u rujan. Upravo u Kumrovcu održan je finale Croatia Rallya – Powerstage koji je donio rijetko viđenu dramu, a našim stazama još jednu prepoznatljivu točku – Evansov zavoj. Ove godine nalazit će se na trasi Shakedowna koji je na rasporedu u petak, 3. rujna.

Ovogodišnje natjecanje trajat će dva dana. U petak će se nakon shakedowna voziti dva brzinska ispita na parkiralištu Termi Tuhelj. Subota donosi još šest brzinaca na području Kumrovca i Zagorskih Sela. Start i cilj održat će se u Muzeju Staro selo. Jubilarni, 10. INA Rally Kumrovec bodovat će se za FIA Prvenstvo Centralnoeuropske zone, Međunarodno Zonsko Prvenstvo Hrvatske, Prvenstvo Hrvatske i Otvoreno Prvenstvo Zagreba. Ukupna dužina itinerera iznosi 161,48 km, od čega 76,09 km otpada na brzinske ispite.

Za 10. INA Rally Kumrovec prijavljeno je 68 posada iz sedam zemalja. Predvode ih pobjednici iz 2019., Austrijanci Hermann Neubauer i Bernhard Ettel s Ford Fiestom Rally2. Slijede Mađari Antal Kovacs i Gergo Istovics u Fordu Fiesti R5, pa još jedna Fiesta Rally2 s kojom stižu Austrijanci Peter Eibisberger i Claudia Maier. Nakon teške bolesti vraća se Niko Pulić. Uvijek je bio brz na brzinskim ispitima u Kumrovcu i Zagorskim Selima, a prijavljen je s Ford Fiestom Rally4 i novom suvozačicom, Aleksandrom Kovačić.

Nakon nastupa na INA Delta Rallyju u Toyoti Yaris GR, Juraj Šebalj vraća se u Mitsubishi. Zajedno s Ivanom Pogačićem nastupit će u Lanceru Evo X. Viliam Prodan i Zoran Raštegorac nakon čak dva nastupa na WRC natjecanjima ove sezone (Monte Carlo i Croatia Rally) stižu u Kumrovec s Fordom Fiestom Rally4. Bit će tu još mnogo poznatih imena s atraktivnim automobilima, a svakako valja istaknuti hrvatsku premijeru Forda Fieste Rally3 s kojom dolaze Slovaci Vlastimil Majerčak i Pavol Kušnier.

Velika gužva je u klas 2 Prvenstva Hrvatske. Trenutačno vode Prodan i Raštegorac sa 75 bodova ispred Martina Ravenščaka i Tomislava Tomaškovića koji ih imaju 57. U borbu za važne bodove u Kumrovcu će i trostruki pobjednik Janos Szilagyi sa suvozačicom Alexandrom Varadi. Mađari koji nastupaju za Auto klub Delta Sport iz Zagreba osvojili su 55,5 bodova na prva dva natjecanja sezone. Jubilarni, 10. INA Rally Kumrovec počinje u petak 3. rujna kad se voze dva brzinska ispita na parkiralištu Termi Tuhelj, a dan kasnije slijedi još šest brzinaca u Zagorskim Selima i Kumrovcu. Natjecanje se boduje za FIA Prvenstvo Centralnoeuropske zone, Međunarodno Zonsko Prvenstvo Hrvatske, Prvenstvo Hrvatske i Otvoreno Prvenstvo Zagreba. Ukupna dužina itinerera iznosi 161,48 km, od čega 76,09 km otpada na brzinske ispite.

 

(Foto: Uros Modlic)

 

OSTALI SPORTOVI
Tagged with: