[VIDEO] Kodrić izazvao sudar u dvojbeno regularnoj utrci u Aragonu: “Srećom nitko nije ozbiljnije ozlijeđen!”

Kodrić, Aragon Formula Renault

Mladi hrvatski vozač Martin Kodrić imao je debitantski nastup u Eurocup Formuli Renault 2.0. U sklopu događaja World Series by Renault u Španjolskom Aragonu vožene su tri utrke Eurocup Formule Renault 2.0. Za prve dvije Martin je ostvario 12. startnu poziciju u konkurenciji od 29 vozača. Koliko je konkurencija jaka govori i činjenica da je 12. startnu poziciju Martin osvojio sa svega 0.5 sekunde sporijim vremenom kruga od najbržeg!

Prvu utrku je Martin okončao na 13. mjestu. Na samom startu uspio je izbjeći bočni kontakt ,no time izgubio i svoju 12. poziciju. Naprijed jednostavno nije mogao zbog velike gužve na stazi. U drugoj utrci nakon kontakta, morao je u boks kako bi mu promijenili oštećeni dio. Vratio se na stazu i uspio završiti na 19. mjestu.

Za treću, nedjeljnu utrku ,Martin je po kiši izborio šestu startnu poziciju, vozeći na slikovima. I utrka je startala po kiši, a prema komentarima službenih komentatora, ta je kiša bila prejaka za regularno održavanje utrke. Martin se unatoč takvim uvjetima na stazi uspio probiti na 4. mjesto, no tada na stazu ulazi sigurnosni automobil zbog sudara i izlijetanja sa staze. Vidljivost iz bolida je po takvom vremenu ravna nuli, osim za vodećeg u utrci. Bolidi dižu veliku količinu vode i vozači koji dolaze iza jedva da i vide stazu, svjetlosne signale, a često i službene zastavice.

U krugu kada je najavljen izlazak sigurnosnog automobila sa staze, vodeći u utrci je ubrzao kako bi ostvario prednost pred vozačima iza sebe, a zatim odlučio naglo usporiti prije posljednjeg zavoja. Njegovo ubrzanje, a zatim i ubrzanje druga dva vozača ispred Martina podiglo je vodeni zid, od kojega Martin jednostavno nije na vrijeme uspio vidjeti da je vodeći u utrci praktički zaustavio kolonu. Značajno usporiti više nije bilo moguće, te je pokušao proći između dva bolida kako bi izbjegao sudar, no nije uspio. Za Martina i dvojicu kolega ispred njega utrka je time bila završena, srećom bez većih posljedica po vozače.

Regularnost utrke zbog previše vode na stazi i danas je tema u krugovima koji prate utrke Formula. Treba napomenuti i da je utrka Formule Renault 3.5, koja je uslijedila nakon Martinove treće utrke, prekinuta crvenom zastavicom nakon trećeg kruga upravo iz toga razloga.

Unatoč ovakvom završetku treće utrke, Martinov manager, Fraser Sheader bio je izuzetno zadovoljan napretkom koji je pokazao tijekom vikenda u Aragonu.

“Utrka je bila izuzetno teška, vidljivost nikakva. Bio sam četvrti kada mi je iz boksa javljeno da sigurnosni automobil napušta stazu, čime se utrka nastavlja. Prvoplasirani u utrci u tom trenutku diktira tempo. Njegovo ubrzavanje i usporavanje moraju pratiti svi vozači iza. Na ravnici prije posljednjeg zavoja naglo je ubrzao, a zatim i mi ostali, kako ne bismo previše zaostali u trenutku kada se utrka nastavi. Vozači ispred mene ponovo su podigli vodeni zid i jednostavno nisam uspio na vrijeme vidjeti da je prvoplasirani praktički stao pred posljednjim zavojem. Pokušao sam pronaći način da ih izbjegnem, ali bilo je nemoguće. Jako mi je žao što se to dogodilo, no srećom nitko nije ozbiljnije ozlijeđen. Žao mi je i što smo sva trojica nakon vrlo teške utrke na kraju ostali bez bodova i plasmana, “ rekao je nakon utrke Kodrić.

AKTUALNO OSTALI SPORTOVI

Ostavi komentar