Bogdanović najbolji strijelac, Tomić najbolji skakač EuroBasketa: “Sve ovo neće značiti ništa ako izgubimo od Ukrajine”

FIBA Europe, Ante Tomić

FIBA Europe, Ante TomićHrvatski reprezentativci polagano se spremaju za ključan susret na ovom Europskom prvenstvu. Ukrajina je u četvrtfinalu posljednja prepreka na putu prema borbi za medalje, gdje hrvatske košarke nije bilo predugih 18 godina, od Atene i Grčke te 1995., kada je osvojena bronca.

Reprezentacija je sa sedam uzastopnih pobjeda pokazala kako se na ovu generaciju može računati, a Ante Tomić i Bojan Bogdanović svojim su izvedbama potvrdili svoj status dvojice ponajboljih europskih igrača.

Bogdanović se statistički od igrača koji su ostali u turniru nalazi na vodećem mjestu ljestvice strijelaca ovogodišnjeg EuroBasketa s prosječno ubačenih 17,5 poena po utakmici. Odmah iza njega je NBA zvijezda, Francuz Tony Parker sa 17,3 poena po susretu, dok je na trećoj poziciji Srbin Nenad Krstić sa 16,7 poena u prosjeku po jednoj utakmici.

Ante Tomić glavni je pod obručima, u dosadašnjih osam utakmica uhvatio je ukupno 67 lopti, što je 8,4 skoka po utakmici. “Želimo nastaviti tu pobjedničku seriju i protiv Ukrajine, dobro je to za naše samopouzdanje i za sve naše navijače koji nas dolaze ovamo bodriti. No, ako izgubimo u četvrtfinalu, sve ovo što smo dosad napravili neće značiti ništa,” kazao je za SN Tomić.

FIBA Europe, Damjan RudežAko se gleda postotak ubačaja, Damjan Rudež najbolji je hrvatski tricaš, jer je u sedam svojih utakmica na kojima je dobio određenu minutažu ubacio čak 13 trica iz 26 pokušaja, za odličnih 50 posto. U ovoj kategoriji od igrača koji će vidjeti četvrtfinale jedino je Slovenac Lorbek bolji od njega. “Nekoliko puta bili smo na pragu pobjede, a Grci bi se vraćali u život. To nije bilo lako psihički izdržati. Zato će nam i ta utakmica poslužiti za jačanje karaktera, da i dalje vjerujemo da se možemo izvući i kada nam je najteže,” prenosi vecernji.hr razmišljanja Rudeža prije okršaja s Ukrajincima.

Hrvatska medalju nije osvojila još od 1995. godine, ali je na narednih devet prvenstava, uključujući i ovo u Sloveniji, zaigrala u čak pet četvrtfinala. Četiri puta bila je zaustavljena i vrijeme je da se to ‘prokletstvo’ četvrtfinalnog dvoboja sruši u četvrtak protiv Ukrajinaca. Utakmica je na rasporedu od 17.45, a ponovno se očekuje ‘okupacija’ Stožica od strane brojnih hrvatskih navijača. (Foto: eurobasket2013.org)

AKTUALNO IZDVOJENO KOŠARKA

Ostavi komentar