[Croatia rally] Šebalj se sprema za napad: “Stopio sam se s autom, super se osjećam!”

Šebalj, Croatia rally

Turska posada Murat Bostanci i Onur Vatansever u Fordu Fiesti R5 ostvarila je najbrža vremena na tri od četiri brzinska ispita prvog dana 42. Croatia Rallyja koji se održava u Istri. Vodeći u poretku FIA Europskog rally trofeja Bostanci ostavio je iza sebe ponajboljeg hrvatskog vozača Juraja Šebalja, koji sa Tonijem Klincom nastupa u Mitsubishi Lanceru EVO IX.

“Drugi put vozim R5 automobil i zbilja uživam u njemu. Krenuli smo oprezno, ali pogotovo ćemo morati voziti oprezno u subotu ukoliko padne kiša. Uživali smo u petak, a subotu moramo preživjeti. Mom suvozaču bilo je izuzetno teško na dijelovima brzinskog ispita koji prolaze kroz naselja, tamo jednostavno nije uspijevao uloviti tempo,” izjavio je Bostanci.

Šebalj je usprkos nešto slabijem automobilu uspio ostvariti najbolje vrijeme na noćnom brzincu Antonci i barem malo smanjiti zaostatak prije odlučujućih osam brzinski ispita. Treće mjesto nakon prvog dana drži Mađar Krisztian Hideg sa suvozačem Istvanom Kerekom, također u Lanceru EVO IX, s 3,3 sekunde zaostatka za Šebaljem.

“Bostanci neće riskirati po mokroj cesti, ja hoću. Želim ga uloviti i zadržati Hidega iza. Stopio sam se s autom, super se osjećam. Rally je dug i na puno je mjesta moguće probušiti gumu. Ukoliko sam na limitu auto je rasterećen na strani s kojom idemo van asfalta i tako čuvam gume. Znači, moram biti na limitu,” najavio je zanimljive subotnje borbe Šebalj.

Utrka je donijela i razočaranja za nekoliko favorita. Trećeplasirana posada FIA Europskog rally trofeja Rok Turk i Martina Lazar iz Slovenije nije ni startala zbog kvara automobila. Njihov Peugeot 208 T16 poslan je u Udine, gdje mehaničare očekuje dugačka noć, da bi u subotu Turk vozio u konkurenciji Prvenstva Slovenije u kojem je trenutačno vodeći. Zbog manjeg izlijetanja dalje nisu mogli ni Viliam Prodan i Zdravko Draženović, što odgovara Šebalju, koji će ukoliko stigne do cilja izboriti šesti uzastopni naslov prvaka Hrvatske.

Subota donosi završnih osam brzinskih ispita dugačkih gotovo 132 kilometra. Vozit će se u okolici Motovuna i Buzeta, a cilj utrke je u 20 sati i 30 minuta na Tru Slobode u Poreču.

42. Croatia rally, REZULTATI:

1. Bostanci/Vatansever (Ford Fiesta R5) 34:56,9
2. Šebalj / Klinc (Mitsubishi Lancer Evo IX) 35:32,5
3. Hideg / Kerek (Mitsubishi Lancer Evo IX) 35:35,8
4. Gassner jun. / Mayrhofer (Mitsubishi Lancer Evo X) 36:07,3
5. Puskadi / Godor (Škoda Fabia S2000) 37:07,2

OSTALI SPORTOVI

Ostavi komentar