Drniški orao Stojko Vranković predvodnik hrvatske košarke: Najsjajnija medalja je cilj!

Stojko Vranković, Foto Marin Sušić HKS

U Zagrebu, u prostorijama Muzeja Mimara danas je na izvanrednoj sjednici Sabora Hrvatskog košarkaškog saveza Stojko Vranković izabran za novog predsjednika HKS-a.

Desna ruka Vrankovića bit će mu nekadašnji suigrač Dino Rađa.

Stojko Vranković legenda je hrvatske košarke, Drniški orao, koji je igrao u dresu Zadra, Arisa, Bostona, Minnesote, LA Clippersa, Bologne i Panathinaikosa, kojem je donio naslov europskog prvaka. Vlasnik je dva olimpijska srebra, iz Seula i Barcelone, s bivšom državom je osvojio svjetsku broncu u Madridu 1986., dok je s Hrvatskom uzeo dvije europske bronce, u Njemačkoj 1993. i Ateni 1995. godine.

Od 2004. do 2008. godine bio je dopredsjednikom HOO-a. Od 2005. do 2010. godine bio je predsjednikom Hrvatskog kluba olimpijaca. Kao član hrvatske reprezentacije dobitnik je Državne nagrade za šport “Franjo Bučar”. Nosi Red Danice hrvatske s likom Franje Bučara. Hrvatski olimpijski odbor dodijelio mu je priznanje za najuspješnijeg športaša promicatelja Hrvatske u svijetu. Gradsko vijeće Drniša dodijelilo mu je nagradu za životno djelo, za iznimne uspjehe u športu i doprinosu u promoviranju domoljubnih vrijednosti i drniškog kraja.

“Ne mogu reći da mi nije proradio adrenalin kada sam izabran. U svakom slučaju, biti igrač, kapetan reprezentacije i sada predsjednik – to je jedna velika čast za mene, ali i velika obaveza. Ciljevi su ojačati prvu ligu, raditi na tome iz godine u godinu, ulagati u mlade, educirati trenere, svesti drugu ligu na jedinstvenu, zatim oformiti hrvatsko kadetsko prvenstvo… Cilj je i dalje nastaviti dobru suradnju s FIBA-om i ABA ligom. Neće biti lako što se tiče financijske strane, raditi na marketinškom planu.“

Čime bi bio zadovoljan za vrijeme mandata?

“Medaljom. I to ako je moguće najsjajnijom.“

Stručni savjet o izborniku

O izborniku Aci Petroviću će raspravljati Stručni savjet HKS-a.

“To je glavno pitanje koje se nameće, međutim unutar HKS-a postoji Stručni savjet koji će biti oformljen danas nakon sjednice Upravnog odbora i to će biti njihov zadatak.“

Izabrani su i članovi novog Upravnog odbora HKS-a, u kojem je i prva žena, Danira Bilić. Članovi su i Zdravko Rupnik, Mladen Veber, Robert Škifić, Boris Skroče, Renato Martinko, Domagoj Čavlović, Nikola Rukavina, Stipo Grgić, Željko Dorić.

Nakon sjednice izvanrednog Sabora HKS-a na kojem je imenovan novi predsjednik gosp. Stojko Vranković i novi Upravni odbor, održana je sjednica UO HKS-a na kojoj su imenovani Stručni savjeti za mušku i žensku košarku.

Stručni savjet za mušku košarku:

Dino Rađa – za predsjednika

Toni Kukoč – za člana

Damir Knjaz – za člana

Aramis Naglić – za člana

Damir Mulaomerović (Cibona) – za člana

Marijan Mance (Kvarner 2010) – za člana

Ante Matulović (Zadar) – za člana

Veljko Mršić (Cedevita) – za člana

Stručni savjet za žensku košarku:

Danira Nakić Bilić – za predsjednicu

Koraljka Hlede – za članicu

Korana Longin – za članicu

Anđa Jelavić – za članicu

Žana Lelas – za članicu

Željko Ciglar – za člana

prof.dr.sc. Dragan Milanović – za člana(Foto: Marin Sušić/HKS)

KOŠARKA