Grand Chess Tour opet u Hrvatskoj

Organizacijski odbor i igraci

U zagrebačkom hotelu Westin se od 4. do 9. srpnja održava šahovski turnir 2023 SuperUnited Rapid & Blitz Croatia iz serije Grand Chess Tour 2023 (GCT 2023), koja obuhvaća pet turnira u četiri grada – Bukureštu, Varšavi, Zagrebu i završna dva u Saint Louisu. Riječ je o jednom od najbitnijihšahovskih natjecanja, na kojemu se svake godine natječu najbolji šahisti svijeta. Uspjeh Grand Chess Toura potvrđuje i snaga natjecatelja, pa ćemo ove godine u Zagrebu imat priliku gledati čak dva bivša svjetska prvaka – Magnusa Carlsena i Viswanathana Ananda.

Na otvaranju održanom u hotelu Westin organizatori su predstavili ovogodišnji turnir i natjecatelje te se prisjetili prethodno održanih turnira u Zagrebu. Podršku turniru je dao i premijer Andrej Plenković, koji je posjetio ceremoniju otvaranja i službeno otvorio turnir prvim potezom u partiji šaha s Magnusom Carlsenom, uz asistenciju Garija Kasparova.

“Ponosan sam što su ovi turniri postali stalna pojava u Hrvatskoj. Grand Chess Tour Zagreb dodatno je etablirao šah u Hrvatskoj i drago mi je da se kroz ova natjecanja razvija šahovska disciplina, koja razvija promišljanje i inteligenciju kod ljudi. Vlada i Ministarstvo turizma i sporta podržava i nastavit će s podrškom održavanju ovog turnira jer vidimo šah kao jako bitan faktor za razvitak mladih umova, a ovo događanje kao dobru promociju Hrvatske. Nadam se da će ovo natjecanje i dalje promovirati šah u Hrvatskoj i pozicionirati nas kao bitnu državu za ovu disciplinu“ – izjavio je premijer Andrej Plenković.

Prvi potez turnira

Na šahovskom turniru 2023 SuperUnited Rapid & Blitz Croatia, najbolji šahisti svijeta će se natjecati u dva formata – blitz i rapid. U blitz formatu prema FIDE World Blitz Championship pravilima, igrači imaju tri minute za svoje poteze, s kratkom pauzom od dvije sekunde između poteza. Rapid je nešto dulji format, koji prema FIDE World Rapid Championship pravilima igračima daje 15 minuta plus 10 sekundi pauze između poteza. Za pobjednike ovogodišnjeg turnira osiguran je nagradni fond od 175 tisuća dolara.

I ove godine na turniru će zaigrati velika imena iz šahovskog svijeta, predvođena Magnusom Carlsenom, bivšim svjetskim prvakom i brojem jedan po FIDE sustavu rangiranja. Ove godine je čak osmero od deset natjecatelja koji stižu u Zagreb rangirano u top 20 svjetskih šahista po FIDE rang listi. Uz njih, domaća publika će imati priliku navijati za Ivana Šarića, trenutno najbolje rangiranog hrvatskog šahista i prvaka Europe 2018. godine.

Na Grand Chess Tour postaji u Zagrebu nastupit će: Magnus Carlsen (#1), Alireza Firouzja (#2), Ian Nepomniachtchi (#4), Fabiano Caruana (#6), Viswanathan Anand (#9), Richard Rapport (#10), Dommaraju Gukesh (#17) i Jan-Krzysztof Duda (#20). Uz njih, na zagrebačkom turniru nastupit će najviše rangirani domaći šahist Ivan Šarić (#70) i Constantin Lupulescu (#291).

“U Zagrebu sam već dva puta osvojio turnir i te pobjede ubrajam među svojenajveće te se nadam ponavljanju rezultata i ove godine. Na žalost, ove godine zbog nadolazećih turnira neću imat priliku dalje putovat po Hrvatskoj kao prošle, ali se svakako veselim turniru“ – izjavio je Magnus Carlsen, aktualni svjetski prvak.

Ovo je četvrti put da Grand Chess Tour posjećuje Zagreb. Prve godine osvajač zagrebačkog turnira bio je prvak Magnus Carlsen, druge godine održavanja pobjedu je odnio Maxime Vachier-Lagrave, a prošle godine pobjednik ponovno je bio Carlsen – dvostruki prvak Zagreba se vraća i ove godine. Uz sjajne natjecatelje, turnir u Zagrebu se tijekom svoje prve tri godine postavio na sam vrh svjetske šahovske scene, što dokazuju i impresivne brojke iz 2021., kada je turnir dosegao 31,6 milijuna gledatelja online i s time postao najgledanije šahovsko događanje u toj godini.

Okupljene je ispred organizacije turnira SuperUnited Rapid & Blitz Croatia pozdravio Marin Marušić, predsjednik organizacijskog odbora. Ovom je prilikom izjavio: “Okupili smo natjecatelje koji zajedno drže 16 titula šahovskog prvaka svijeta u jednoj prostoriji. Siguran sam da ćemo narednih dana gledati velike partije i da će nam ovi igrači pokazati vrhunac šaha. Nagradni trofej izrađen je od bračkog kamena, što daje dodatni domaći element ovom natjecanju.“

Na programu otvaranja se izvrsnim natjecateljima pridružiolegenda šaha i bivši svjetski prvak Gari Kasparov. Iako se natjecao prošlih godina na turniru u Zagrebu, ovog puta dolazi u ulozi promotora Grand Chess Toura. Tom funkcijom daje podršku razvoju i popularizaciji vrhunskog šaha diljem svijeta.

“Već sam pola života povezan s Hrvatskom i drago mi je što radim na ispunjenju svojeg obećanja kojeg sam dao 2014. kada sam dobio državljanstvo – a to je da Zagreb i Hrvatska postanu središte svjetskog šaha. Ovo je prvo natjecanje u kojem sudjelujem, a da se na njemu natječe šahist koji se rodio nakon što sam se ja prestao aktivno baviti šahom“ – izjavio je Gari Kasparov, ambasador Grand Chess Toura.

Gari Kasparov

Nakon završetka programa otvaranja, domaći šahisti imali su priliku pokazati svoje znanje i zaigrati sa svojim šahovskim idolima Garijem Kasparovom i ovogodišnjim natjecateljima, dajući im nezaboravno iskustvo igranja s najpoznatijim imenima šaha na svjetskoj razini.

Prijenose igara možete pratiti na grandchesstour.org.

(Foto: Jeffrey Jemric)

OSTALI SPORTOVI