Karate festival u Poreču

Karate, Cipek

Proteklih tjedan dana Poreč je bio centar karate sporta. Na Svjetskoj Ligi za mlade hrvatski su natjecatelji osvojili devet medalja. Zlato su osvojili juniorka Mia Čačko (-59 kg), kadetkinja Sara Tomić (-51 kg) i Paula Panić na turniru karatistica do 14 godina. Kadetkinja Korina Klarić (-54 kg) stigla je do srebra, a bronca je završila oko vrata Eme Sgardelli (mlađe seniorke, -50 kg), Mislava Plesivčaka (juniori, +76 kg), Leone Gulije (juniorke, -66 kg), te kadetske – Filipa Mabića (-57 kg) i Marta Filipović (+61 kg). Na globalnoj razini održana su tri događaja za mlade sportaše, WKF Trening kamp za mlade (WKF Youth Training Camp), WKF Kup (WKF Cup) i WKF Liga za mlade (WKF Karate 1 – Youth League), s više od 3500 sportaša iz 72 zemlje.

Petnaesti WKF Kamp za mlade u Poreču je održan s vrhunskim karate instruktorima. Mladi karatisti trenirali su pod vodstvom srebrnog iz Tokija i svjetskog viceprvaka u katama , Španjolca Damiana Quintere, trostrukog svjetskog prvaka u borbama do 60 kilograma Brazilac Douglas Brosea, osvajača olimpijske bronce Ukrajinca Stanislava Horune, te Anđela Kvesića, prošlogodišnji europski prvak u teškoj kategoriji te ovogodišnji osvajač europske pojedinačne i ekipne bronce, nedavno zlatnog na Europskim igrama u Krakowu. U ulozi asistenta bio je i Ivan Kvesić, svjetski karate prvak prije pet godina, jedini hrvatski karate olimpijac na Olimpijskim igrama u Japanu 2021.

Trening kamp namijenjen je mladim natjecateljima kategorija U12, U14, kadetima, juniorima i mlađim seniorima (U21), te karatistima s intelektualnim poteškoćama, oštećenjem vida i karatistima u invalidskim kolicima. WKF Kup je turnir u karateu mladih do 12 godina starosti te turnir parakaratista.

Trening kamp i Kup najmasovniji su karate događaj u godini za mlade iz cijelog svijeta, najveći svjetski događaj tog uzrasta u svijetu karate sporta uopće. Liga za mlade, kao nastavak Karate-1 Premier Lige, osnova je za razvoj mladih i njihov napredak u sportu. Do sad su održani turniri u Fujairahu (UAE) i A Coruni (Španjolska). Upravo je završio Poreč,. a u završnici slijede još turniri u meksičkom gradu Meridi, te Veneziji.

Na jednotjednom karate festivalu u Poreču među ostalima bili su predsjednik WKF (Svjetske karate federacije) i EKF (Europske karate federacije) Antonio Espinos, karate legende Enver Idrizi i Davide Benetello, državni tajnik u Ministarstvu turizma i sporta Josip Pavić, a domaćin cijele manifestacije bio je predsjednik Hrvatskog karate saveza i glavni tajnik Europske karate federacije Davor Cipek s nizom suradnika iz svijeta karate sporta.
(FOTO: HKS)

BORILAČKI SPORTOVI
Tagged with: ,