Hrvatska rukometna reprezentacija gluhih pobjedom otvorila Svjetsko prvenstvo: Nakon dugih i teških priprema prva utakmica je uvijek zahtjevna

Rukomet gluhi

Uvjerljiv start imali su Hrvatski rukometaši na otvaranju Svjetskog prvenstva, koje se igra u Kopenhagenu do 15. srpnja. Svladali su reprezentaciju Njemačke rezultatom 28:19 i tako krenuli u borbu za svoju treću svjetsku medalju.

Od početka utakmice Hrvatska je bila opasnija i efikasnija ekipa, a tijekom cijelog susreta imali su prednost koju su uspjeli sačuvati sve do kraja.

Najbolji strijelci naše reprezentacije bili su Tomislav Bošnjak sa 7 postignutih pogodaka, Mateo Perak sa 6 i Leonardo Vučak s 5, dok je igračem utakmice proglašen vratar Bruno Varšić. U strijelce su se još upisali Oliver Lušić, Florijan Kolarić, Jakov Kolarić, Patrick Radić, Ivan Pajić, Bruno Varšić i Vedran Jakovljević.

“Nakon dugih i teških priprema došla je ta prva utakmica koja je uvijek zahtjevna. Ušli smo malo u grču i s nervozom, ali mislim da je pobjeda na kraju najvažnija. Vidjeli smo neke naše greške, vidjeli smo kako Nijemci igraju tako da se lakše možemo spremiti za drugi dio turnira. Vjerujem da je izbornik Mario Sirotić zadovoljan kao i mi igrači s ovom pobjedom koja će nam dati zamah za nastavak turnira,“  rekao je Oliver Lušić, kapetan Hrvatske rukometne reprezentacije gluhih.

Natjecanje se odvija po kružnom bod sustavu u kojem svaka reprezentacija igra protiv svake te ostvaruje dva boda za pobjedu, jedan bod za neriješen rezultat te nula bodova za poraz. Prve četiri momčadi ostvaruju prolazak u završnicu, a preostale četiri se bore za poredak.

Sljedeća utakmica na rasporedu trebala je biti u utorak protiv Kameruna u 13 sati, međutim reprezentacija Kameruna se nije pojavila na natjecanju pa će utakmica biti registrirana pobjedom Hrvatske 10:0.

Naši reprezentativci imat će dva dana odmora, a u četvrtak ih očekuje ogled protiv reprezentacije Turske u 13 sati.

Hrvatska brani zlatnu medalju osvojenu na posljednjem Svjetskom rukometnom prvenstvu gluhih, koje se održalo 2018. godine u Brazilu.

“Rukometna reprezentacija perjanica je Hrvatskog sportskog saveza gluhih od njegova osnutka, a upravo rukomet je u najvećoj mjeri pridonio popularizaciji sporta gluhih. Stoga smo pred ovo Svjetsko prvenstvo posebno uzbuđeni. Pripreme su prošle jako dobro. Pratili smo program izbornika Marija Sirotića i kondicijskog trenera Jakova Previšića, i dat ćemo sve od sebe da opravdamo status najboljih te sve u našoj domovini učinimo ponosnima i na ovom Svjetskom prvenstvu u Danskoj,“ poručio je u najavi natjecanja Oliver Lušić, predsjednik Hrvatskog sportskog saveza gluhih i kapetan rukometne reprezentacije gluhih.

Lijepu nađu u Danskoj predstavljaju Ivica Terzić, Žiga Bedenik, Bruno Varšić (vratari), Antonio Rozić, Ilija Perak, Oliver Lušić, Kristijan Živković, Florijan Kolarić, Tomislav Bošnjak, Pero Jukić, Jakov Kolarić, Leonardo Vučak, Patrik Radić, Teo Glumac, Ivan Pajić, Mateo Perak, Vedran Jakovljević i Marjan Turković. Stručni stožer čine izbornik Mario Sirotić, kondicijski trener Jakov Previšić, maser Marinko Smolčić, fizioterapeut Martin Berisha i vođa puta Marijo Lušić.

Hrvatska muška rukometna reprezentacija gluhih jedna je od najtrofejnijih sportskih ekipa u Republici Hrvatskoj s osvojenih 8 olimpijskih medalja od kojih 5 zlatnih, 1 srebrna i 2 bronce. Na Europskim prvenstvima imaju 5 zlata te po 1 srebro i 1 broncu, dok na Svjetskom prvenstvu imaju osvojena 2 zlata.

 

 

(Foto: HSSG)

PARAOLIMPIJCI