HOO prihvatio prijedlog projekta OI Pariz 2024

Mateša, HOO

Pod predsjedavanjem čelnika Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) Zlatka Mateše u Kristalnoj dvorani hotela The Westin Zagreb održana je 25. sjednica Vijeća HOO-a u aktualnom mandatu. Među 19 točaka dnevnog reda razmatrane su i dvije s financijskim predznakom. U izmjenama i dopunama Financijskog plana HOO-a za 2021. godinu, prihod se zaustavio na 194 milijuna kuna, čemu su pridonijela povećana sredstva iz Olimpijske solidarnosti, dok je rashodovna strana 197 milijuna. U točki o Prijedlogu programa javnih potreba sporta državne razine te Financijskom planu HOO-a za 2022. godinu prihvaćen je inicijalni proračunski iznos od 218,5 milijuna kuna.

Vijeće se usuglasilo i s prijedlogom o promjeni statusa dvaju nacionalnih sportskih saveza, pa bi – uz blagoslov skorašnje Skupštine HOO-a, dosadašnji pridruženi članovi Hrvatski cheerleading savez i Hrvatski powerlifting savez, ubuduće trebali biti u punopravnom članstvu HOO-a. Prihvaćen je i Projekt priprema i sudjelovanja hrvatskih sportaša na Igrama XXXIII. olimpijade u Parizu 2024. godine. Inovacije u odnosu na prethodni projekt OI Tokio 2020., a iskoordinirane su s nacionalnim sportskim savezima, najviše su vidljive u promjeni kategorija, pri čemu se prethodne kategorije „potencijalnih“ i „predolimpijskih“ kandidata mijenjaju u kategorije potencijalnih „A“ i „B“ olimpijskih kandidata. Četiri loptačka sporta (košarka, odbojka, rukomet i vaterpolo) apostrofirana su kao kandidati za momčadske tj. ekipne nastupe na OI-ju. Prema procjeni Olimpijskog programa HOO-a, Projekt OI Pariz 2024. mogao bi stajati oko 48 milijuna kuna.

Iznimno zanimljiva bila je prezentacija o izmjeni i dopuni Pravilnika o kategorizaciji sportaša i Kriterija za kategorizaciju po sportovima, pri čemu su se uzele u obzir specifičnosti pojedinih Saveza i istaknuta je intencija da NSS-i lakše i brže dođu do svojih programskih sredstava.

Pozitivna mišljenja članova Vijeća HOO-a za organizaciju međunarodnih natjecanja europske i svjetske razine u Hrvatskoj dobili su WAKO Europski kup (u kickboxingu) „Karlovac Open 2022.“, IJF Judo Grand Prix Zagreb 2022. i Biciklistička utrka Cro Race 2022., a pokroviteljstvo HOO-a – spomenuti karlovački WAKO Europski kup te Svjetski kup u BMX-u u sklopu osječkog Pannonian Challengera 2022. i Sportsko-edukativni projekt Aktivna Hrvatska. Jednoglasno pozitivno mišljenje dobio je i Hrvatski nogometni savez za prijedlog primitka u hrvatsko državljanstvo mlade nogometašice Carlotte Sesjak, koja kao vratarica nastupa za njemački VFL Bochum 1848. i mogla bi biti veliki potencijal našeg ženskog nogometa.

Članovi Vijeća prihvatili su odluke HOO-ove Komisije za izbor i proglašenje najuspješnijih hrvatskih sportaš(ic)a i trenera za 2021. godinu te primili na znanje informaciju o dobitnicima Nagrade Matija Ljubek 2021.

Svima njima nagrade će biti uručene na svečanosti Velikog dana hrvatskog sporta 21. prosinca u hotelu Westin, a toga dana održat će se i 26. sjednica Vijeća, kao i 62. sjednica Skupštine HOO-a.

OSTALI SPORTOVI
Tagged with: ,