Bivši hrvatski izbornik Aco Petrović u Sloveniji predvodi Bosnu i Hercegovinu

Aco Petrović, BiH

Aco Petrović, BiHNa aktualnom EuroBasketu u Sloveniji Hrvatska će osim svoje reprezentacije imati i još jednog predstavnika. legendarni Aco Petrović izbornik je reprezentacije Bosne i Hercegovine, koja je također izborila nastup na ovoj smotri najboljih europskih ekipa.

Aco je posljednji izbornik koji je s Hrvatskom stigao do medalje, one brončane još davne 1995. godine u Grčkoj, a na klupi reprezentacije bio je i 2001. godine na Europskom prvenstvu u Turskoj, kada je u nevjerojatnom četvrtfinalnom preokretu izgubio od domaćina, nakon što je na ulazu u posljednjih 12 minuta Hrvatska imala prednost od čak 19 poena.

Petrović je danas izbornik susjedne BiH, koja ima zanimljivu ekipu i jednog NBA igrača, Mirzu Teletovića.

“Mi ćemo u naših pet utakmica u Jesenicama imati prevlast na tribinama. Prije no što se u tamo zatvorila tvornica, u okolici je živjelo oko 11 tisuća Bosanaca i oni su ostavili traga. Mi možemo igrati modernu košarku, tući se u obrani i trčati brzo prema naprijed, no nedostaje nam kontinuitet tog ponašanja jer imamo kratku klupu,” poručio je 54-godišnji strateg u razgovoru za Večernji List.

Bivši hrvatski izbornik svjestan je kako aktualni selektor Repeša ima tešku zadaću: “Hrvatska skupina ekstremno je teška. Igrali smo u kvalifikacijama s Gruzijom, to su fantastično utrenirani i karakterni igrači, Poljska je jako dobra momčad, a ne zaboravite niti Čehe.”

Pokušao je Petrović detektirati eventualne slabosti u igri Hrvatske: “Ova momčad nije defenzivno orijentirana koliko bi Repeša volio i zato on nemirno spava. On voli da sve kreće iz obrane, da ima puno otvorenog terena. Neigranje Tomasa strahovito je veliki hendikep jer ova Hrvatska ima jako malo igrača koji igraju u oba smjera. Kada je Tomas na terenu onda ne trpiš defenzivno, a opasan si ofenzivno,” piše vecernji.hr.

Pod vodstvom Ace Petrovića Hrvatska je 1995. godine napustila ceremoniju dodjele medalja na kojoj su zlato oko vrata stavili košarkaši Jugoslavije. Hrvatska košarka još uvijek čeka svoj povratak na pobjedničko postolje: “Ne možemo govoriti o nekakvom prokletstvu to nije u domeni ozbiljnih košarkaških analiza. Jednostavno si u datom trenutku ispao s pravog kolosijeka, a imao si i puno pehova, i nisi se vratio.”

BiH se nalazi u Skupini B zajedno s Litvom, Makedonijom, Crnom Gorom, Srbijom i Latvijom.

AKTUALNO KOŠARKA
Tagged with:

Ostavi komentar