Hrvatska veslačka reprezentacija očekuje sjajne rezultate na regati Svjetskog kupa na Jarunu

Hrvatska veslacka reprezentacija

Nakon što se serija Svjetskog veslačkog kupa zbog pandemije nije mogla održati 2020. godine, Svjetski veslački kup se vratio i po prvi put u povijesti će se održati u Hrvatskoj. U Zagrebu će od 30. travnja do 2. svibnja nastupiti 27 reprezentacija…

Na Jarunu će se okupiti najpoznatije svjetske posade koje će predvoditi olimpijski, svjetski i europski pobjednici, braća Martin i Valent Sinković u dvojcu bez kormilara i Damir Martin u samcu, naš dvostruki srebrni olimpijac i višestruki svjetski i europski prvak.

Za Hrvatsku će nastupiti i sestre Ivana i Josipa Jurković u disciplini dvojac bez kormilara, David Šain u samcu te Ivan Piton, Marko Ukropina, Anton i Patrik Lončarić u četvercu bez kormilara. Svima njima ovo će biti prvi ‘svjetski nastup’ na domaćem terenu i s ponosom čekaju dolazak svojih svjetskih konkurenata.

Branimir Bašić, predsjednik Hrvatskog veslačkog saveza, naglasio je kako je ovo vrlo važan trenutak za hrvatski sport, budući da se nakon rekonstrukcije staze na Jarunu otvorila mogućnost održavanja Svjetskog kupa i dovođenja najboljih svjetskih veslača u Zagreb.

Istaknuo  je kako ovo natjecanje ne promovira samo sport, već je bitno za cjelovitu promociju Hrvatske i Zagreba kao povijesnog i kulturnog središta, turističke destinacije i suvremene europske metropole.

Svjetski kup, veslanje

Ivana Jurković, u svoje ime i ime svoje sestre izrazila je zadovoljstvo zbog predstojećeg natjecanja, budući je to prvi put da se takvo natjecanje događa u Hrvatskoj, isto tako naglasila je kako je navedeno natjecanje dobar uvod za pred kvalifikacije za regatu u Tokiju. Iako se natjecanje zbog epidemiološke situacije neće moći podržati od strane navijača uživo, podsjetila je da ih se može podržati i vidjeti na malim ekranima.

Patrik Lončarić, predstavnik četverca bez kormilara, također je izrazio zadovoljstvo zbog održavanja natjecanja u Zagrebu, u nadi da će dobrim rezultatom napraviti dodatni iskorak, prije regate koja ih dijeli od finalne kvalifikacijske regate za Olimpijske igre u Tokiju.

Damir Martin, izjavio je da ni najmanje ne sumnja u uspjeh predstojećeg natjecanja, budući je organizacija zahvaljujući naporima svih sudionika, čelnih ljudi kako zagrebačkog tako i hrvatskog veslanja već od 90ih godina na zavidnom nivou, i također pozvao sve da ih bodre putem malih ekrana.

Martin Sinković zahvalio je Gradu Zagrebu na podršci i mogućnosti da prvi put u povijesti na domaćem terenu odmjere snage s najboljim svjetskim veslačima, u nadi da će se u Zagrebu Svjetski kup održati i 2023. godine, a u budućnosti možda i Svjetsko prvenstvo.

WWF Adria je partner Svjetske veslačke federacije pa su tim povodom na Dan planeta zemlje obratili se s nekoliko prigodnih riječi.

Ivana Korn Varga, predstavnica WWF Adria, naglasila je važnost vode kao prirodnog resursa te je kao temelj očuvanja slatkovodnih eko sustava ostvarena suradnja između WWF i Svjetske veslačke federacije pa tako i Hrvatskim veslačkim savezom. Poželjela je sreću veslačima i najavila nominaciju UNESCO rezervata biosfere Mura, Drava Dunav.

VATERPOLO VODENI SPORTOVI