Hrvatske ljepote na WRC-u: Trudili smo se pokazati ono što imamo

Croatia Rally

Prvi dolazak WRC-a u Hrvatsku ne samo što će obilježiti uzbudljiva jurnjava izazovnim cestama, nego i prekrasni krajolici te arhitektonske ljepote koje će vozači upoznati kroz rutu dugačku više od 1000 kilometara…

Velika sportska natjecanja ne samo što donose rezultatsku draž, već su i fantastična prilika za promociju ljepote zemlje koja ih organizira.

Dobar primjer za to je Wings for Life World Run koji iz godine u godinu šalje u svijet očaravajuće prizore zadarske arhitekture i plavetnila Jadranskog mora, u kombinaciji s tisućama entuzijastičnih natjecatelja koji trče za one koji ne mogu.

Ove godine 800 milijuna gledatelja putem svojih televizijskih ekrana imat će priliku upoznati i ljepote središnje i sjeverne Hrvatske, tijekom prvog povijesnog dolaska Svjetskog reli prvenstva u našu zemlju.

Nema sumnje, u prekrasnim krajolicima i arhitektonskim ljepotama posebno će uživati vozači. Naime, uz 300 kilometara jurnjave punim gasom, WRC elita tijekom svake utrke napravi još barem duplu kilometražu putujući od cilja jednog, do starta drugog brzinca. Baš u tim trenucima, bez potrebe za jurnjavom, upoznat će neke od skrivenih hrvatskih dragulja.

“Trudili smo se da kroz te vezne sektore, od brzinca do brzinca, prođemo pokraj mnogih znamenitosti i prirodnih ljepota i pokažemo na tom putu ono lijepo što imamo,” naglašava Daniel Šaškin, predsjednik organizacijskog odbora Rallyja Croatia.

Karte su tu!

Maps are here!

#CroatiaRally #WRC WRC – FIA World Rally Championship

Posted by Croatia Rally on Tuesday, March 23, 2021

Grad Ozalj, smješten na Kupi, poznat po svojih bogatih šest tisuća godina povijesti i srednjovjekovnoj arhitekturi, bit će jedna od lokacija kroz koju će se provesti vozači, uz pogled na upečatljivi Dvorac Ozalj, u kojem su davnih dana stolovali Zrinski i Frankopani.

Još jednu krasnu utvrdu WRC elita će pronaći u Novigradu na Dobri, gdje ih u bajkovitom krajoliku čeka dvorac iz 12. stoljeća, omiljeno mjesto iz prošlosti hrvatskih plemića, grofova, vitezova i aristokrata.

Uoči završnih brzinaca vozači će imati priliku pogled baciti i na Veliki Tabor, jedan od najznačajnijih kulturno–povijesnih spomenika kontinentalne Hrvatske. Ovaj spomenik kulture sagrađen je u 15. stoljeću i predstavlja autentičnu fortifikacijsku arhitekturu, nužnu za opstanak jednog grada u romantično doba vitezova.

Naravno, nije samo arhitektura ono od čega može zastati dah tijekom više od 1000 kilometara koliko će natjecatelji proći od 22. do 25. travnja. Tu su i zaista impresivne prirodne ljepote, od šumovitih brda i planina, do prekrasnih rijeka, potočića i dolina.

“Vozi se dosta kroz parkove prirode Žumberak i Medvednica, gdje je priroda lijepa i netaknuta. Htjeli smo spojiti ljepote koje imamo sa zahtjevnim cestama, punima nizbrdica i uzbrdica, a bit će na tom putu i osam skokova, od kojih tri velika,” dodaje Šaškin, zadovoljan što će najbolji relijaši svijeta u Hrvatskoj dobiti i izazovne brzinske ispite i oku ugodno okruženje.

Naravno, ne smijemo zaboraviti ni šlag na torti, proglašenje pobjede u Zagrebu, uz prelijepu Crkvu svetog Marka, jedan od najstarijih građevnih spomenika naše metropole. Bit će to još jedan upečatljiv prizor odaslan u cijeli svijet na koji ćemo biti ponosni, kao uostalom i na cijeli WRC spektakl koji napokon dolazi u Hrvatsku!

OSTALI SPORTOVI
Tagged with: ,