Izbornik hrvatskih odbojkaša ‘zatočen’ u Poljskoj: Svaki dan je nova lekcija

Tsimafei Zhukouski, Samanta Fabris, Emanuele Zanini, Dabar, Daniele Santarelli, Valentina Bifflin, Ante Bakovic

Izbornik hrvatske muške odbojkaške reprezentacije Emanuele Zanini rodom je iz Lombardije, talijanske regije najteže pogođene svjetskom pandemijom koronavirusa.

Sport je trenutno u drugom planu…

“Vrlo sam žalostan i zabrinut zbog cijele situacije, naročito stanjem u mojoj rodnoj regiji Lombardiji. Nadam se da ćemo zajedničkim snagama, poštivanjem pravila nadležnih institucija i ostajanjem kod kuće, ‘poraziti ovog protivnika’, što će drastično usporiti širenje virusa.”

Talijan je nedavno dobio posao u poljskom klubu Assecco Resovia, gdje trenutno i ‘prisilno’ boravi.

“Nažalost, još uvijek sam u Rzeszowu jer su otkazani svi letovi i granice zatvorene. Kako bi ostao fokusiran započeo sam dnevnu rutinu, čime mi vrijeme puno brže i lakše prolazi. Moja svakodnevna rutina sastoji se od kombinacije učenja, treninga i hobija; provodim analize odbojkaških tržišta u potrazi za mladim talentiranim odbojkašima, učim francuski jezik te pripremam završni rad za magisterij iz Sportskog menadžmenta. Također, čitam puno knjiga, slušam glazbu i gledam filmove te svakodnevno vježbam kod kuće ili uz obalu rijeke Wislok. Naravno, moja rutina ne bi bila potpuna bez redovitog održavanja kontakta s mojom obitelji i prijateljima.”

“Širenje epidemije koronavirusa ostavit će ogroman utjecaj, ne samo na odbojku, već i na cijeli svijet. Naše zdravlje, sloboda kretanja i navike su ugroženi, no moramo se pripremiti i na veliki ekonomski utjecaj koji će ishoditi nakon svega. Odgoda Olimpijskih igara bila je ispravna odluka, smatram da zdravlje svakog sportaša treba biti na prvom mjestu, a potom sve ostalo,” dodao je Zanini, piše hos-cvf.hr.

Dugo ljeto čekalo je hrvatske reprezentativce, nastupi u europskoj Srebrnoj ligi te potom kvalifikacije za Europsko prvenstvo iduće godine.

“U klubu su me angažirali da vodim momčad u posljednjem dijelu sezone, nakon loše odigranog prvog dijela, no nakon samo 25 dana moj rad je nažalost prekinut. Ponudili su mi ugovor i za sljedeću sezonu, ali odlučio sam ispoštovati svoj dogovor s Hrvatskim odbojkaškim savezom. Unatoč tome, stavio sam se na raspolaganje klubu pri sastavljanju rostera za narednu sezonu, stoga mogu reći da je naš odnos ostao profesionalan i nadasve korektan.”

Još uvijek postoji šansa da se europske kvalifikacije održe u kolovozu: “Stručni stožer i ja pripremili smo detaljan plan priprema, ali spletom već poznatih okolnosti otkazano je sve do daljnjega. Ipak, nadam se da će se europske kvalifikacije održati u kolovozu, no morat ćemo još pričekati konačnu odluku CEV-a.

Igračima je teško raditi samostalno, bez pravih treninga.

“Za optimalnu fizičku spremu najbitnija je samokontrola i disciplina, kroz svakodnevno vježbanje i vođenje računa o ispravnoj prehrani. Tehnički aspekti treninga možda su nedostupni, jer za takav trening potrebna je dvorana, mreža, suigrači…”

“No, zid i lopta dobar su početak.”

“Za psihičku pripremu predložio bih gledanje odbojkaških utakmica, vođenje bilješki i opažanje pogrešaka te održavanje pozitivnog duha kroz razne hobije i redovitom komunikacijom s obitelji, prijateljima, trenerima i suigračima.”

“Svaki dan nova je lekcija za mene i prilika da naučim nešto novo, stoga kad se sve završi, znat ću što sam naučio. Do tada ostanimo doma i poštujmo mjere nadležnih institucija, a odbojka će nas uvijek čekati,” zaključio je izbornik hrvatske reprezentacije.

OSTALI SPORTOVI