Najbolji svjetski windsurferi stigli u Bol: Ovo je ‘Wimbledon jedrenja na dasci’

Enrico Marotti u okretu

Sve je spremno za početak Svjetskog prvenstva u jedrenju na dasci, na koje su već stigli najbolji svjetski slalomaši u muškoj i ženskoj konkurenciji, top dvadeset natjecatelja na svijetu među kojima su mnogi po prvi puta na natjecanju u Hrvatskoj.

Windsurferi će kroz šest dana voziti ukupno 15 regata a titulu najboljih u muškoj i ženskoj konkurenciji saznat ćemo u srijedu, 7. srpnja.

Dosad je na regatu prijavljeno 36 muškaraca i jedanaest žena, dok se očekuje još desetak posljednjih prijava.

Od poznatih imena među prijavljenima nalaze se Basile Jacquin, aktualni svjetski prvak, te Maciek Rutkowski, četvrti slalomaš na svijetu, osebujni poljski reper koji je i pobjednik prošlogodišnje bolske PWA regate, zbog pandemije jedine održane u 2020. Djelomično je i zbog toga PWA (Professional Windsurfing Association) donio odluku da se ovogodišnja regata u Bolu u organizaciji Zoo station Bol boduje ravnopravno s ostalim poznatim natjecanjima, kao što su ono u Izraelu, održano u lipnju, te u Syltu u Njemačkoj i Južnoj Koreji. Ova je odluka i razlog zbog kojega ćemo ove godine u Bolu gledati elitu jedrenja na dasci koju dosad još nismo imali prilike ugostiti u našim krajevima.

Regata se odrzava kraj Zlatnog rata

Slalom je disciplina u jedrenju na dasci u kojoj je najvažnija brzina, a surferi, koji postižu i do 40 milja na sat,jedre kroz regatno polje u kojemu njih velik broj pokušava što brže proći kroz zadano polje, u najboljoj putanji napraviti okrete oko zadanih bova te pritom prestići sve konkurente i prvi proći kroz ciljnu liniju.

“Ovo što u 2021. imamo u Bolu je Wimbledon windsurfinga,“ kaže Toni Bulić, organizator regate, dugogodišnji zaljubljenik u windsurf i vlasnik Zoo station Bol – kultne ‘stanice’ za jedrenje na dasci u Hrvatskoj, koja broji vjernu publiku i vjerojatno najbolju atmosferu – zbog jakog maestrala i općenito odličnih uvjeta za sportove vezane uz vjetar, blizine Zlatnog rata, ali i raznolikosti i zajedništva svojih stalnih članova.

“Posebno mi je drago da je prijavljen i Ben Van Der Steen, natjecatelj u svojim četrdesetima, legenda slaloma koji je još uvijek u konkurenciji, što samo pokazuje da u ovom sportu nisu važne godine, već volja,“ dodao je.

Jedan od prijavljenih je i poznati splitski ugostitelj, šezdesetpetogodišnji Ivica Podrug – Ušo, kojega svi hrvatski surferi, pa i on sam sebe, jednostavno zovu ‘tata’.

Od hrvatskih natjecatelja nastupit će i Enrico Marotti iz Voloskog, trenutno šesti na svijetu, višestruki prvak Hrvatske, amaterski svjetski prvak 2018. i vjerojatno naš najbolji slalomaš svih vremena te Luka Mratović, iskusni natjecatelj koji je nastupio na trima Olimpijskim igrama. Lara Bulic Od mladih snaga nastupit će šesnaestogodišnji Ian Anić iz Bola i osamnaestogodišnja Lara Bulić iz Supetra. Iako je u ženskoj konkurenciji bilo dosta ozljeda pa neke od najboljih natjecateljica ipak neće nastupiti u Bolu, Lara će imati tešku protivnicu u Helle Opedal, devetnaestogodišnjoj Norvežanki koja je nova svjetska nada slalom windsurfinga.

 

 

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

  Objavu dijeli Zoo Station Bol (@zoostationbol)

(Foto: Wozniak / PWAWorldTou)

DRUŠTVENE MREŽE VODENI SPORTOVI