Oxford slavio na Regati Sveti Duje

Regata Sveti Duje

Splitska Riva još jednom je ugostila veslačke Legende Oxforda, Cambridgea i Splita, a gosti s Oxforda iz napete su završnice izašli kao pobjednici, baš kao i njihove studentice i studenti dan prije na sveučilišnoj utrci osmeraca.

Kao uvertiru, revijalnu utrku veslali su studeni Sveučilišta u Aachenu, Sveučilišta u Zagrebu i Sveučilišta u Splitu, a uvjerljivo su slavili domaćini s dvije pobjede. Regatu Sveti Duje zatvorio je dvoboj legendi Oxforda, Cambridgea i Splita, u kojem su pobjedu tijesno odnijeli veslači Oxforda, u čijim su redovima i olimpijci iz Tokija. Do jedne pobjede i srebrne medalje stigao je Cambridge, dok su Splićani završili kao brončani. Veslači su se zatim preselili na Peristil gdje je u predivnom ambijentu povijesnog dijela grada Splita, održana dodjela odličja.

Predstavnik Oxforda Liam Corrigan i bivši olimpijac iz Tokija podijelio je svoje dojmove: “Fantastičan je veslati na Rivi. Imali smo stvarno tri odlične utrke protiv Splita i Cambridgea. Još u prvoj smo mislili da smo stigli kao prvi, bilo je blizu. Zato smo za druge dvije utrke bili motivirani, uhvatili dobar ritam i brzinu i pobijedili obje. Hvala organizatorima na ovom odličnom eventu, bilo je zabavno upoznati lokalne ljude, goste iz Njemačke i cijele Europe i biti u Splitu. ”

Ispred domaćina iz Splita govorio je Nikša Skelin, bročani olimpijac i predsjednik Veslačkog saveza Dalmacije.

“Srećom bilo je na tri trke, nije došlo do četvrte”, našalio se Nikša. “Što se tiče našeg osjećaja u čamcu, bilo je jako dobro, međutim presudila je snaga i mladost Oxforda i Cambridge. Ne treba zaboraviti da se u njihovim redovima nalaze i zlatni medalisti s Olimpijskih igara u Tokiju. Toliko dobri više nismo, ali se nadam da će iduće godine doći malo slabiji pa da imamo malo više šanse za nove pobjede.”

Kao i dosad, Utrka Legendi privukla je zavidan broj gledatelja što ne čudi s obzirom na ovakva poznata imena te je time zaključeno 20. izdanja Međunarodne veslačke veslačke Sveti Duje.

Veslači i veslačice Sveučilišta Oxford slavili su na jubilarnoj 20. Međunarodnoj veslačkoj regati Sveti Duje te tako potvrdili titulu s ovogodišnjeg Boat Racea na Temzi.

Kvalifikacijske utrke započele su u 9:30h, a osunčanom spinutskom stazom veslali su studentice i studenti brojnih europskih sveučilišta. Do finala su u muškoj konkurenciji doveslali studenti Oxforda, Cambridge-a, Imperial College-a, Sveučilišta u Aachenu, Jagiellonian Sveučilišta u Krakowu, Sveučilišta u Zadru i domaćina, Sveučilišta u Splitu. U revanšu Oxford-Cambridge po drugi puta ove godine slavila je ekipa Sveučilišta Oxford, za koji vesla i poznati olimpijac iz Rija i Tokija, Bernable Delarze. Fantastično veslanje pokazala je i domaća ekipa Splita, koja se okitila srebrnom medaljom, dok su brončani studenti Cambridge-a.

“Drago nam je da smo se uspjeli dobro pripremiti i ući u utrku na dobar način. Znali smo da imamo brzinu, ali je bilo pitanje hoćemo li izdržati cijelu stazu. Ovo je najbolji rezultat Sveučilišta u Splitu u zadnji 10 godina na našoj Regati i iznimno smo ponosni što smo pobijedili ekipe poput Sveučilišta Cambridge i Imeprial College. Ne skrivamo ambicije, dogodine idemo na pobjedničko postolje”, izjavio je Karlo Borković, kapetan splitske ekipe.

U ženskom finalu po prvi puta ikada zajedno su nastupile izrazito jake ekipe Cambridge-a i Oxforda, zatim studentice Sveučilišta Jagiellonian u Krakowu, SEA EU ekipe sastavljene od studentica Sveučilišta u Kielu, Sveučilišta u Malti, Sveučilišta u Brestu i Sveučilišta u Gdanjsku te domaće ekipe Sveučilišta u Zagrebu, Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Sveučilišta u Splitu. Djevojke s Oxforda uvjerljivo su slavile ispred protivnica s Cambridge-a čime su uzvratile za ovogodišnji Boat Race, dok su broncom iznenadile studentice Sveučilišta u Splitu.

Iz pobjedničke ekipe Oxforda Regatu Sv. Duje komentirala je Anja Zehfuss: “Drago nam je što imamo priliku biti ovdje u Hrvatskoj i Splitu, većina nas je ovdje po prvi put. Na vodi je bio predivan osjećaj, ništa slično nisam osjetila ni u jednoj utrci do sada, nadrealno. Budući da smo nedavno veslali Boat Race posebno je zanimljivo i zabavno bilo priviknuti se na kraću stazu i sprint utrku. Cijelom je dužinom bilo neizvjesno, ali smo uspjele, pobjeda i revanš su tu.”

“Odlično smo veslale, od starta je krenulo vrlo dobro te iako se nismo nadale medalji, uspjele smo iznenaditi i same sebe. Trka je bila predivna, brzo je prošla i nemam što drugo reći neko iduće godine idemo na Oxford i Cambridge”, poručila je Ivana Hrkač sa Svečilišta u Splitu.

Komentator utrke bio je Matthew Holland, bivši veslač Sveučilišta Cambridge i pobjednik Boat Race utrke, koji je za BBC gostovao i u ovogodišnjem spektaklu na Temzi.

DRUŠTVENE MREŽE VODENI SPORTOVI