Pobjeda i poraz pomlađene Hrvatske protiv jakih Argentinki uoči početka FIVB World Grand Prixa

Hrvatska, odbojka, Foto Feva

Hrvatska ženska odbojkaška reprezentacija, u pomlađenom izdanju, svladala je Argentinu (3-1), dok je u drugom prijateljskom dvoboju poražena identičnim rezultatom u sklopu priprema za prvi krug FIVB World Grand Prix turnira, koji će se od 7. do 9. srpnja odigrati u Neuquenu.

Izbornik Aksentijević odveo je u Argentinu mladu selekciju, čak i Lucija Mlinar, Ema Strunjak, Rene Sain i Nikolina Božićević imaju relativno malo reprezentativnog iskustva, dok su sve ostale igračice bile debitantice ili im je to tek četvrti ili peti nastup za najbolju selekciju. Prvi put za seniorsku reprezentaciju igrale su Lara Štimac, Natalija Tomić, Jelena Šunjić i Lara Vukasović, dok su Katarina Luketić, Matea Ćurak, Katarina Pavičić i Božana Butigan odigrale tek po nekoliko minuta na nedavnim kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo u Osijeku.

“Bili smo svjesni koliki je rizik ići na tri tako teška turnira isključivo s mladim igračicama, bez praktički ozbiljnijeg iskustva. No, znali smo istodobno da je to odlična prilika da mlade reprezentativke dobiju šansu u ozbiljnoj konkurenciji i na teškim utakmicama na kakvim nikada do sada nisu igrale. I valja reći da su, barem što se te prve utakmice tiče, u potpunosti opravdale povjerenje koje im je ukazano pozivom u A selekciju. Osobito sam zadovoljan što se tako mlada ekipa tako uspješno nosila s iskusnim Argentinkama. Dakako, bilo je oscilacija, ali ukupni dojam je pozitivan. Ta pobjeda je iznimno važna jer je pokazala da naše igračice neće biti toliko inferiorne u odnosu na konkurenciju kako se očekivalo. Zatekli smo Argentinke odličnom obranom i agresivnim napadom u kojemu su izvrsnom igrom prednjačile Mlinar i Luketić. Za njih Argentinke ni do kraja susreta nisu pronašle obranu. Na taj način uspjeli smo poremetiti ritam Argentinki koje ga nisu uspjele uspostaviti sve do kraja utakmice,” poručio je izbornik Aksentijević i dodao:

“Dakako, svjesni smo da imamo iznimno mladu i neiskusnu reprezentaciju, da je normalno da će imati oscilacije te da će se teško nositi s puno iskusnijim ekipama. Posebice kad počne turnir na kojemu će sve ekipe nastojati dati svoj maksimum, pa tako i momčad domaćina. No, ova pobjeda važna je za stjecanje samopouzdanja, pokazala je našim igračicama da se mogu nositi i s tako jakim momčadima kao što je Argentina.”

Hrvatice FIVB Grand Prix otvaraju u petak protiv Poljakinja, u subotu igraju protiv Argentine, a u nedjelju igraju dvoboj s Kanađankama. (Foto: FeVA)

OSTALI SPORTOVI