Povijesni dan za hrvatsko skijanje: Rodeš ponovno sedmi, Vidović i Elias Kolega na Sljemenu doskijali do najboljeg plasmana u Svjetskom kupu!

Rodeš, SQT

Fantastičan rezultat na Sljemenu ostvarili su hrvatski skijaši na ovogodišnjoj slalomskoj utrci Svjetskog kupa na Sljemenu! Istok Rodeš izjednačio je svoj najbolji rezultat u karijeri, sedmo mjesto iz Madonne di Campiglio, dok su Matej Vidović i Elias Kolega ostvarili svoj najbolji plasman u utrkama Svjetskog kupa do sada – 15., odnosno 20. mjesto.

Ovo je povijsni rezultat za hrvatsko skijanje, koje nikad nije imalo trojicu među 30 najboljih!

“Bilo je pitanje vremena kad će se ovo dogoditi i iznimno mi je drago da se ovo dogodilo baš na Sljemenu,” rekao je legendarni Ivica Kostelić, koji svojim savjetima pomaže hravtskim reprezentativcima.

“Prije svega moramo biti ponosni na ovu ekipu koju imamo i koja može jako puno. Mislim da u narednih deset godina ćete nas gledati i možemo napraviti velike stvari,” poručio je nakon novog sjajnog rezultata skromni i staloženi Istok.

“Treba napraviti analizu zašto je u prvom dijelu otišlo jako puno vremena, no definitivno vrhunski rezultat na kraju. Jučer sam rekao da će biti uspjeh druga vožnja, moram biti zadovoljan s ovim. Bila je dobra vožnja, par greškica, ali vrijeme nije bilo u skladu s osjećajem,” dodao je Vidović, koji iz utrke u utrku također radi sve bolje rezultate. Matej je ove sezone i u četvrtoj slalomskoj utrci Svjetskog kupa izborio drugu vožnju.

“Moglo je biti bolje, ali i lošije, no zadovoljan sam s današnjim danom. Rekao sam sebi kako ću dati gas koliko ide i dobro je završilo,” naglasio je Elias, koji je također nadmašio svoj dosadašnji najbolji rezultat, 21. mjesto iz Wengena prije godinu dana.

Filip Zubčić i Leon Nikić nisu se uspjeli plasirati u drugu vožnju, dok Samuel Kolega nije završio prvu dionicu utrke.

Nezaustavljivi Austrijanac Marcel Hirscher osvojio je svoju petu titulu na utrkama Audi FIS Svjetskog skijaškog kupa „Snow Queen Trophy“.

Maestralnom drugom vožnjom pomeo konkurenciju i povećao svoj nevjerojatan broj pobjeda ove sezone u Svjetskom kupu. Na dvije slalomske vožnje na Sljemenu slavio je s rezultatom (1:48.64) ispred drugoplasiranog Francuza Alexisa Pinturaulta (+0.60) i svog sunarodnjaka Manuela Fellera (+0.62) koji je na kraju zauzeo treću poziciju.

Možda se vidimo, možda i ne

Dvadesetdevetogodišnji Austrijanac osobito je pohvalio uvjete na stazi i organizaciju same utrke: “Iskreno, danas su bili najbolji uvjeti na stazi u cijeloj ovoj sezoni. Utrke Snježne kraljice su uvijek zabavne, krajnje sigurne i predstavljaju uzor kada je organizacija takvog tipa sportskog događaja u pitanju. Tu su i navijači koji jednako glasno bodre sve natjecatelje i uvijek s poštovanjem“, rekao je Hirscher i potom se osvrnuo na svoje sljemenske krune: “Čuvam ih na sigurnom mjestu. Teško je čuvati toliki broj trofeja. Sve ih držim u lijepom sjećanju i to je najbitnije“.

Ipak, sjajni je Austrijanac najavio kako se njegovo skijanje bliži kraju: “Možda se vidimo za godinu-dvije, a možda i ne. Teško je držati ritam i biti konstantno na vrhu. Nije ovdje samo riječ o skijanju, već se i uvjeti staze mijenjaju, stil, a tu su i mlađe generacije koje sve žešće pritišću. Svake je godine sve teže.”

Drago mi je zbog Istoka, Mateja i Eliasa

Drugoplasirani Alexis Pinturault vrlo je zadovoljan konačnim plasmanom: “Imao sam dosta problema s povratkom u sam vrh i na postolja. Iza mene su teške godine, ali nastavio sam još fokusiranije. Drago mi je što sam osvojio drugo mjesto, ali osjećam kako je još ostalo dovoljno prostora za napredak“, rekao je Francuz i još jednom potvrdio visoku kvalitetu Crvenog spusta: “Slažem se s Marcelom. Uvjeti za skijanje bili su nevjerojatni, najbolji ove sezone u Svjetskom kupu. Jako smo sretni kada možemo pokazati što znamo na takvoj stazi“.

Treću poziciju nakon prve vožnje do samog je kraja zadržao još jedan Austrijanac, 26-godišnji Manuel Feller. “Jako sam sretan trećim mjestom, a posebno sam sretan jer u reprezentaciji postajemo sve bolji. Marcel je taj koji nam pokazuje kojim smjerom moramo ići i onaj koji svaki put nanovo podiže ljestvicu, a to može biti samo dobro za nas. Uz njega svi postajemo sve bolji“, poručio je Feller, a pritom se osvrnuo i na sjajne rezultate hrvatskih predstavnika: “Jako mi je drago što su Istok, Matej i Elias tako dobro skijali i ostvarili sjajne rezultate. To je odlično za naš sport, jer što je više država u najboljih 30, tim bolje“.

Na samom je kraju Feller još jednom ponovio ono što su prije njega poručili Hirscher i Pinturault. “Ovo je definitivno bila najbolja slalomska staza ove godine. Kada skijate s visokim startnim brojem između 40 i 50 te onda uđete u najboljih 15, to je znak da je staza zaista jako dobra“, zaključio je Austrijanac.

Skijanje ZIMSKI SPORTOVI