Predsjednik Milanović primio hrvatsku karate reprezentaciju i osvajače medalja iz Poreča

Karate, Poreč

Predsjednik Republike Zoran Milanović primio je u Uredu predsjednika osvajače medalja na 56. EP u karateu i parakarateu u Poreču, članove stručnog stožera nacionalnih trenera i vodstvo Hrvatskog karate saveza. Na prijamu u Uredu predsjednika bili su članovi muške seniorske vrste koji su osvojili zlatnu medalju u ekipnom dijelu: Ivan i Anđelo Kvesić, Ivan Martinac, Zvonimir Živković, Ivan Martinac, Karlo Raguž i Enes Garibović, koji je i osvajač pojedinačne medalje u borbama u kategoriji do 75 kg. Na Pantovčaku su bile i članice hrvatske ženske reprezentacije u borbama, koje su osvojile brončano odličje: Ana Lenard, Lea Vukoja, Mia Greta Zorko, te osvajačica brončane medalje u parakarateu Danijela Topić.

Čestitajući im na ostvarenim rezultatima, predsjednik Milanović naglasio je kako zna koliko su vremena i truda u to uložili, te zaželio uspjeh hrvatskom reprezentativcu Ivanu Kvesiću koji će na Olimpijskim igrama u Tokiju nastupiti u kategoriji iznad 75 kg.

Na EP u Poreču Hrvatska je osvojila ukupno četiri odličja, prvi put u povijesti osvojivši naslov europskog prvaka u ekipnim borbama u muškoj konkurenciji, čime je samo na seniorskim EP i SP u karateu od hrvatske samostalnosti stigla do jubilarne 100. medalje, što je prema kriteriju osvojenih odličja u vrhu najuspješnijih sportova u našoj zemlji.

Predsjednik Hrvatskog karate saveza Davor Cipek, koji je odnedavno član IO i glavni tajnik Europske karate federacije (EKF) istaknuo je među ostalim kako hrvatska karate obitelj danas broji 180 klubova, 16 županijskih karate saveza i četiri gradska te da su jedna velika obitelj koja danas ima oko 10 tisuća registriranih sportašica i sportaša, 490 trenera i 120 sudaca, te da su prema statistici HOO-a jedan od najuspješnijih hrvatskih sportskih saveza.

Uz osvajače odličja nazočni su bili članovi Stručnog stožera nacionalnih trenera Dubravko Kolec, Danijel Vučić, Dragutin Galina, Danil Domdjoni, Davor Mrzak, Marijana Kiuk i Ante Čutura, te vodstvo Hrvatskog karate saveza, predsjednik Davor Cipek, glavni tajnik Darko Šimunec i tajnici HKS-a Luka Požgaj i Boris Ermenc.

Prije toga, od 28. lipnja do 5. srpnja Poreč je bio domaćin dva najpopularnija karate događaja za mlade, WKF Svjetskog kampa mladih i Karate-Youth lige, koji je okupio više od 2200 natjecatelja iz 53 zemlje sa svih kontinenata.

Karate Youth liga je natjecanje osmišljeno kako bi se ojačao utjecaj karatea na mlađe dobne kategorije, kao svojevrsni nastavak seniorske Karate-1 Svjetske Premier lige. Liga za mlade želi postati platforma za razvoj mladih i njihov napredak u sportu. Riječ je o drugom takvom turniru ove godine, budući da je prvi domaćin bio ciparski grad Limassol. Do kraja ljeta organizatori turnira Youth lige bit će Istanbul i Valencija. S druge strane, trening kam i kup za mlade najmasovniji je karate događaj u godini za mlade iz cijelog svijeta.

U Poreču je drugi put u nepuna tri mjeseca bio i Antonio Espinos, predsjednik Europske (EKF) i Svjetske karate federacije (WKF, koja broji 202 zemlje članice). Tom prigodom predsjednik Espinos priključio se izaslanstvu Organizacijskog odbora 56. seniorskog EP-a u karateu i uručio prigodan poklon gradonačelniku Poreča Lorisu Peršuriću u znak zahvalnosti za veliku potporu organizaciji prvenstva kojeg je Hrvatska organizirala za samo šest mjeseci, a u pravilu natjecanja takvoga ranga pripremaju se dvije do tri godine.

Švedski grad Göteborg otkazao je domaćinstvo potkraj prošle godine zbog pandemije koronavirusa i dodatnih organizacijskih problema, a potom je Hrvatska u konkurenciji 16 kandidata dobila organizaciju EP-a, za koje je i ovom prigodom istaknuta visoka razina organizacije i profesionalnosti.

S obzirom na više tisuća sudionika WKF kampa i turnira Youth lige, uz sva neophodna testiranja i predviđene epidemiološke mjere, potvrđeno je kako ni u dolasku ni u povratku nije zabilježen nijedan pozitivan slučaj na koronavirus.

Predsjednik EKF-a i WKF-a Antonio Espinos zadovoljan posjetom našoj zemlji najavio je mogućnost daljnje višegodišnje suradnje s gradom Porečom, kao mogućim domaćinom WKF trening kampa mladih i turnira Karate Youth lige i u godinama što slijede.

(Foto: Hrvatski karate savez)

BORILAČKI SPORTOVI