Predstavljen Toyota Yaris Challenge kup: Želimo vratiti interes publike za auto sport

TYC Kup (5)

Prošli tjedan na automotodromu Rauš u Novom Marofu održano je predstavljanje TOYOTA YARIS Challenge kup natjecanja, koje je zamišljeno kao natjecanje 24 identična automobila Toyota Yaris 1.5 VVTi 111KS 3v TYC edition s 24 licencirana vozača u osam trkaćih timova s po tri automobila u ekipi. Trenutno su u fazi prijave natjecatelja i definiranje posljednjih detalja, a TYC Kup će se voziti kroz tri natjecateljske sezone i kroz minimalno šest manifestacija godišnje, što znači i minimalno 12 utrka, većinom na kružnim stazama u Hrvatskoj i regiji.

TYC Kup (7)

“Još od 1957. godine Toyota je uspješan natjecatelj u području auto-moto sportova uključujući FIA World Rally prvenstvo (WRC) te Svjetsko prvenstvo izdržljivosti (WEC). Za Toyotu, aktivnosti povezane s automobilskim sportom imaju posebnu značenje. Ekstremni uvjeti automobilskih sportova otkrivaju puni potencijal vozila. Potencijal koji ne vidimo u svakodnevnoj vožnji. Auto-moto sportovi omogućuje da se testiraju ultimativne granice vozila s ciljem da se u budućnosti stvaraju “uvijek-bolji” automobili. U Toyoti vjerujemo da sportska vožnja pod ekstremnim uvjetima pruža brojne mogućnosti za razvoj automobila ali i za napredak ljudi uključenih u održavanje, promociju i prodaju tih automobila.”

“Želja nam je da se ovim TYC kup natjecanjem u Hrvatskoj opet pokrene interes publike za ovakav format mono-kup natjecanja ali i za auto sport natjecanja u cjelini. Također TOYOTA YARIS CHALLENGE natjecanjem želimo zainteresirati i mlađe generacije potencijalnih vozača i gledatelja, kako u TYC kup natjecanju tako i u svim ostalim granama auto sporta te da nastavimo dugogodišnju tradiciju auto sport natjecanja u Hrvatskoj,” poručili su organizatori, AKK DS RACING Prelog i Bonum Motus d.o.o.


Ovakav format natjecanja u auto sportu koje nudi svima iste polazišne uvijete, identična vozila istih težina i performansi i gdje svi imaju iste uvjete za pokazati svoje vozačke vještine i mogu ih usporediti s drugim vozačima na istom natjecanju, na istoj stazi i u identičnim vremenskim uvjetima.

Ovo je idealno natjecanje za vozače početnike u auto sportu ali i za iskusne vozače, da usporede svoje vozačke vještine s dugogodišnjim kolegama i konkurentima iz različitih klasa i disciplina. Mono kup natjecanja privlačan je gledateljima te je financijski i organizacijski najpristupačniji format auto sport natjecanja – prema omjeru uloženo/dobiveno s aktualnim modelom trkaćeg kup vozila.

TYC je zamišljen kao nadmetanje 24 identična automobila TOYOTA YARIS 1.5 VVTi 111KS 3v TYC edition 4 licencirana vozača, odnosno osam trkaćih timova s tri automobila u timu.

Kup se vozi šest vikend natjecanja u sezoni u sklopu HAKS kalendara PH/CEZ/EP, od čega 12 kružnih/brdskih utrka u regiji u sklopu PH/CEZ/EP , U Hrvatskoj, Sloveniji, Bosni i Hercegovini i Srbiji.

TYC

Dogovorene su tri natjecateljske sezone, od 2020. do 2022. godine, a ove će se godine obaviti priprema i testiranje natjecateljskog vozila, potpisivanje ugovora s vozačima, sponzorima i partnerima, a održat će se i prvo revijalno, najavno natjecanje na automotodromu Grobnik u studenome.

(Foto: Morgan Matijević)

OSTALI SPORTOVI