Raj za jedrenje braće Fantela: Epsko putovanje od tri dana kombijem do Cadiza pa 27 sati trajektom do Lanzarotea

sime_and_mihovil_fantela (1)

Otok Lanzarote, smješten u Atlantskom oceanu u blizini afričkog kontinenta i ove je godine baza u kojoj se Šime i Mihovil Fantela u veljači pripremaju za novu jedriličarsku sezonu.

Ponekad se potrebno zbilja potruditi kako bi se našao tamo gdje je sve po tvom ukusu! To pravilo definitivno vrijedi za jedrenje, jer ono što vrhunski jedriličari traže sigurno se ne nalazi u sigurnoj luci, zaklonjenoj od vjetrova i nevera.

Baš suprotno, traže se vjetrovi svih vrsta i jačina, a ako želiš do njih doći moraš se pripremiti na dugi put. Na takvo spektakularno putovanje Šime i Mihovil Fantela kreću svake zime, kako bi se što bolje pripremili za najjače 49er regate koje ih čekaju tijekom proljeća i ljeta.

Njihov raj za jedrenje nalazi se u Atlantskom oceanu, ne tako blizu Europi. Radi se o otoku Lanzarote koji je dio Kanarskog otočja i u blizini je afričkog kontinenta. Iako je pod španjolskom zastavom, udaljen je punih 1.500 kilometara od Madrida, a čak ni u 21. stoljeću nije do njega lako doći s punom jedriličarskom opremom.

“Putovanje uključuje tri dana vožnje kombijem do trajektnog pristaništa u Cadizu i onda trajektom još 27 sati do Lanzarotea. Baš je epsko putovanje,” naglasio je Šime, dok je

Lanzarote je atraktivan turistima zbog svog čistog mora i pješčanih plaža, kao i vulkanskih stijena te ukusne hrane bazirane na plodovima mora. No, jedriličari ga preferiraju prije svega zbog vjetra koji se pojavljuje u svim varijantama, uključujući stabilni, ali i potpuno promjenjivi vjetar.

“Ovdje možeš na moru okusiti baš sve. Ako odeš na jednu stranu otoka, tamo su stvarno veliki valovi kakve nigdje drugdje nismo vidjeti, a onda na drugoj strani imaš mirnije uvjete s manjim valom, gdje vjetra također ne manjka,” dodao je.

Baš zato Fantele u Lanzaroteu bruse svoju formu tijekom veljače, a za njih je dobra vijest da su i mnogi drugi prepoznali atraktivnost ovog otoka, što im daje priliku za “regatavanje”, odnosno međusobno utrkivanje s drugim 49er jedrilicama.

“Veselimo se Lanzaroteu ne samo zbog uvjeta, nego i zato što dolaze i druge vrhunske posade i možemo se s njima natjecati, što nismo mogli u Zadru tijekom zime.”

Pa iako im pustinjski pijesak kojeg vjetar nosi iz Afrike ponekad otežava posao, Fantele svejedno biraju Lanzarote za trening bazu u svakoj važnoj sezoni, poput ove predolimpijske u kojoj će se dijeliti olimpijske norme, na Svjetskom prvenstvu u nizozemskom Scheveningenu u kolovozu.

Za Šimu i Mihovila ožujak pak znači povratak na Mediteran, gdje će u Palma de Mallorci nastaviti trenirati uoči prve velike regate sezone, Trofeja princeze Sofije koja se održava od 31. ožujka do 8. travnja upravo na Balearima.

A Lanzarote će u svijetu jedrenja biti još važniji sljedeće godine, jer na ovom otoku od 27. veljače do 3. ožujka bit će održano Svjetsko prvenstvo, kao uvertira za Olimpijske igre u Parizu na kojima će Šime loviti svoju drugu zlatnu olimpijsku medalju, prvu u paru s bratom Mihovilom…

VODENI SPORTOVI