Šime i Mihovil Fantela u ekstremnim uvjetima srušili svoj brzinski rekord: Bura je posebna!

Fantele Red Bull

Šime i Mihovil Fantela dosegnuli su u Zadru po snažnoj buri brzinu od čak 24 čvora, u puno ekstremnijim uvjetima nego na što su navikli na natjecanjima 49er jedrilica.

Bura je snažan, suh i hladan sjeverni vjetar koji puše na mahove. Ponekad postaje toliko turbulentna da zatvara ceste i čini provođenje vremena na otvorenom izuzetno neugodnim.

No, hrvatski jedriličari Šime i Mihovil Fantela odlučili su u Zadru isploviti kod Falkensteiner Resorta Punta Skala i izaći na vrlo snažnu buru, kako bi iskušali granice izdržljivosti sebe i svojeg broda klase 49er.

“Sve ceste su bile zatvorene. Autoput je bio zatvoren. Tako da su uvjeti zaista bili ekstremni,” otkriva Mihovil Fantela.

Cilj Fantela bio je ovladati burom velike brzine, što još nitko u ovakvoj jedrilici nije uspio. Istina je, u brodu 49er klase izazov je i u sasvim normalnim uvjetima održati ravnotežu i ne završiti u moru. No, braća nisu slučajno u samom svjetskom vrhu.

“To je bilo nešto posebno, jer je bura posebna. Bura puše na refule i može dohvatiti brzine koje nijedan drugi vjetar ne može dohvatiti. To se događa na jako rijetkim mjestima, a mi smo imali priliku takav vjetar pronaći u Hrvatskoj,” naglašava Šime i priznaje da je tijekom snimanja u jednom trenutku puklo krilo na brodu, a oštećeno je bilo i kormilo.

No, cilj je na kraju ipak uspješno ostvaren.

“Napravili smo 15 pokušaja po takvom vjetru, s ciljem oboriti naš rekord. Uspjeli smo postići brzinu od 24 čvora u našem 49eru, što je stvarno rijetkost. Mi inače uopće ne jedrimo pod takvim uvjetima. Nijedan regatni odbor ne pušta natjecatelje na more dok puše takav vjetar, jer je opasno. Iznimno smo ponosni što smo uspjeli uopće po tome jedriti,” izjavio je Šime Fantela.

Cijeli projekt bura zapravo nije uopće bilo jednostavno realizirati. Ne samo što su takvi vremenski uvjeti bili izazov za sjajne zadarske jedriličare, već se na licu mjesta morala pokazati i snimateljska ekipa. Dronovi, fotoaparati i kamere na kraju su preživjeli, snimajući usput upečatljive kadrove sa samog mora koji jasno pokazuju koliko je bilo zahtjevno jedriti Fantelama.

Da, bilo je i slomljenih krila na brodu, padova u more i oštećenog kormila. No, ova avantura završila je uspješno i bez ozljeda, na što su svi uključeni na kraju jako ponosni.

To potvrđuje i video iza kulisa koji možete pogledati na službenom YouTube kanalu 49 klase OVDJE te vidjeti što su sve Fantele i snimateljska ekipa proživjeli prije nego je uspješno srušen brzinski rekord od čak 24 čvora!

Tako su Fantele dokazale da vrhunski jedriličari mogu čak i ukrotiti buru s Velebita, što je izazov kojeg će u budućnosti malotko imati želje prihvatiti.

Time su se Šime i Mihovil na pravi način zagrijali za novu jedriličarsku sezonu, u kojoj ih čega pregršt velikih i važnih natjecanja, onih na kojima će biti prisutna sva svjetska 49er elita i dijelit će se najvrjednije medalje…

VODENI SPORTOVI