Rodeš jedini uzeo bodove na Sljemenu: Znam da mogu puno bolje, ali trebam to i pokazati

Foto 3_Istok Rodeš

Francuz Clement Noel osvojio je utrku Audi FIS Svjetskog skijaškog kupa „Snow Queen Trophy“ 2020. i time zaslužio titulu novog sljemenskog kralja. Na ovogodišnjoj utrci odvozio je dvije sjajne vožnje te tako postao drugi francuski osvajač zagrebačke utrke, nakon legendarnog Jean-Baptiste Grangea.

Noel je na Sljemenu slavio s vremenom (1:57:14) koje je bilo bolje za samo sedam stotinki od drugoplasiranog Švicarca Ramona Zenhauserna (1:57:21), dok je treću poziciju zauzeo talijanski skijaš Alex Vinatzer (1:57:43).

“Napravio sam pogrešku u prvoj vožnji, ali jako je teško biti brz na svim dijelovima. Međutim, bio sam agresivniji u drugoj vožnji s kojom sam nadoknadio zaostatak jer sam znao da je sve moguće i da mogu biti najbrži. Staza je bila postavljena na način da se mogu razvijati velike brzine, što mi je odgovaralo i što je primamljivo za sve ljubitelje skijanja. Osvojio sam već puno utrka, ali sjajno je biti drugi Francuz koji je osvojio Snježnu kraljicu i na to sam ponosan“.

Također je pohvalio pripremljenost staze i podršku publike: “Na Sljemenu je danas bilo jako puno navijača, napravili su sjajnu atmosferu koja me dodatno motivirala da budem još brži. Zagreb je jedinstvena utrka u Svjetskom skijaškom kupu, kruna koja je nagrada za najboljeg skijaša je jedinstvena i presretan sam što sam je
osvojio ove godine“.

Osvrnuo se i na prethodne utrke i najavio neizvjesnu slalomsku sezonu: “Nakon dominacije Hirschera postalo je zanimljivije i napetije te sam siguran da su navijači zbog toga sretni. Lijepo je imati nova lica na postolju, ove sezone imamo već tri različita pobjednika u slalomskim utrkama. Vjerujem da će do kraja sezone biti neizvjesno u borbi za Mali kristalni globus“.

“Zanimljivo je da Švicarska, inače velika skijaška nacija, nikada nije imala puno velikih rezultata u slalomu, i zato sam ponosan na činjenicu da sam prvi švicarski skijaš na pobjedničkom postolju u Zagrebu. U drugoj vožnji izgubio sam prednost zbog nervoze koja se pojavila pred sam cilj i to me koštalo pobjede“, izjavio je Zenhausern, koji se prvi put našao među tri najbolja skijaša na Snježnoj kraljici.

Vinatzer je osvojenim trećim mjestom na Snježnoj kraljici prvi put u karijeri osigurao postolje na utrkama Svjetskog skijaškog kupa. “Osjećam se odlično nakon što sam ostvario najbolji rezultat u karijeri i presretan sam što sam to ostvario već sada. Odlična publika na Sljemenu koja svim skijašima daje vjetar u leđa može biti primjer navijačima i na ostalim utrkama Svjetskog skijaškog kupa. Nastavit ću marljivo raditi i, nadam se, jednoga dana osvojiti krunu na Sljemenu“, izjavio je 20-godišnjak,  kojem je prije postolja u Zagrebu najbolji plasman u slalomu bilo 12. mjesto u finskom Leviju.

Na utrci je nastupilo i šest hrvatskih predstavnika, od kojih je plasman u drugu vožnju ostvario jedino Istok Rodeš.

Istok je osvojio 25. mjesto sa zaostatkom od sekunde i 64 stotinke za pobjednikom današnje utrke te potvrdio dobru formu u ovosezonskim slalomskim utrkama. “Svakih nekoliko zavoja dogodila mi se neka sitna greška i nisam uspio naći dobar ritam. Takav je očito bio dan. Po treninzima znam da ovo što sam danas pokazao nije moj maksimum. Znam da mogu puno bolje, ali trebam to pokazati“, komentirao je.

Od ostalih hrvatskih predstavnika prvu vožnju uspješno su s visokim startnim brojevima završili Leon Nikić na 39. i Filip Zubčić na 40. mjestu, ali njihovo vrijeme nije im osiguralo mjesto u drugoj vožnji. Leon je današnjim 39. mjestom ostvario rezultat karijere na utrkama Svjetskog skijaškog kupa i najavio obećavajuću skijašku budućnost.

Elias Kolega, Matej Vidović i Samuel Kolega nažalost nisu uspjeli završili prvu vožnju sljemenske utrke.

Skijanje ZIMSKI SPORTOVI