Rodeš: Osjetio sam da se od mene puno očekuje; Vidović: Još uvijek ne možemo u istu rečenicu s Ivicom…

SQT 2019, Sport-IT (25)

Bio je to još jedan povijesni dan za hrvatsko skijanje na zagrebačkom Sljemenu! Titulu ‘snježnog kralja’ peti je put osvojio nezaustavljivi Austrijanac Marcel Hirscher, no, Istok Rodeš, Matej Vidović i Elias Kolega plasirali su se u TOP 20 slalomaša, ostvarivši najbolje rezultate svojih karijera.

Rodeš je izjednačio sedmo mjesto iz Madonne di Campiglio…

“Glavni cilj i misao vodilja mi je bila nastaviti ponavljati dobre rezultate, poput onog kojeg sam ostvario u Madonni di Campiglio. Vožnje su bile ok, nisu bile idealne i sigurno može biti i bolje. Bilo je sitnih grešaka, ali u skijanju je jako teško voziti bez grešaka. Nastavljam u istom smjeru i fokus je na ostatku prvog mjeseca i da pokušam iskoristiti prilike koje mi se pruže.”

Povijesni dan za hrvatsko skijanje: Rodeš ponovno sedmi, Vidović i Elias Kolega na Sljemenu doskijali do najboljeg plasmana u Svjetskom kupu!

S boljim startnim pozicijama bit će i više prilike za bolje rezultate…

“Sad ulazim 100 posto u TOP 30 na startnoj listi i to je još jedan veliki plus za nastavak sezone.”

Istoku je gušt bio skijati na domaćem terenu, na Crvenom spustu, no, kaže kako je osjetio pritisak novog dobrog rezultata.

“Super je naravno bilo u Zagrebu. Bilo bi mi iskreno lakše da je bila još jedna utrka između Madonne i Zagreba. Osjetio sam da se od mene puno očekuje, naravno s razlogom. Uvijek je teže ponoviti dobar rezultat. Kad sam sad to uspio napraviti tu na Sljemenu sad stvarno mogu bez pritiska ući u svaku iduću utrku i iz toga izvući maksimum.”

Vidović je osvojio sjajnu 15. poziciju, ali nije na kraju u potpunosti bio zadovoljan.

“Dobro sam se osjećao drugu vožnju. Pokušao sam ‘napast’ stazu, bilo je malih grešaka, ali se ne mogu previše žaliti. Možda treba analizirati i vidjeti zašto sam bio malo sporiji. Bila je dobra prilika i mislim da sam se bolje osjećao nego što je to vrijeme pokazalo.”

“Ipak, ponovno sam spojio dvije dobre vožnje i ja sam zadovoljan. Naravno, treba u idućim nastupima probati biti što bolji. Prijašnjih godina i nisam imao neke rezultate na Sljemenu i ovo je onda ipak uspjeh za mene. Ostaje mi gorak okus u ustima jer mislim da sam mogao bolje odvoziti i prvu i drugu vožnju. Stvarno ja svaki put dajem sve od sebe. Pokušao sam biti na svom limitu, zadovoljan sam, ali ponavljam, treba napraviti analizu i vidjeti zašto sam bio spor u prvom dijelu utrke. Možda sam i nešto taktički pogriješio,” naglasio je u ciljnoj ravnini.

Matej s puno optimizma gleda na budućnost hrvatskog slalomskog skijanja: “Mislim da smo svi dobri, osjećamo to na treningu. Ne možemo još uvijek stati svi u istu rečenicu s Ivicom. Još uvijek nismo na toj razini, barem ja to za sebe mislim. Odlično se skijamo, osjeti se to na rezultatu. Mislim da je taj timski duh puno pomogao. Jedni druge ‘vučemo’, možda je to baš prije nedostajalo.”

Elias je za jedno mjesto popravio svoj najbolji rezultat karijere, nakon što je prije godinu dana u Wengenu slalom završio na 21. mjestu.

“Drago mi je što su navijači došli u velikom broju i vjerujem da smo ih razveselili. Trojica Hrvata u prvih trideset! Mislim da je ovo bio važan dan za hrvatsko skijanje. Pokazali smo da imamo jaku slalomsku ekipu. To je velika motivacija za utrke koje dolaze i nadam se da ćemo ponavljati ovakve rezultate,” dodao je 22-godišnji Kolega, kojem je glavni trener Ante Kostelić Gips, kao i njegovo mlađem bratu Samuelu.

U poretku najboljih slalomaša svijeta Istok je na 17. poziciji sa 72 boda, Matej je u četiri ovosezonske utrke ulazio u drugu vožnju te je trenutno na 23. mjestu s 49 bodova, dok je Elias stigao do prvih 11 bodova.

Iduća slalomska utrka Svjetskog kupa vozi se 13. siječnja u švicarskom Adelbodenu.

Skijanje ZIMSKI SPORTOVI