Rukometni klub Dugopolje: Gradnja multifunkcionalne dvorane je prvi preduvjet za daljnji rast i napredak

RK Dugopolje (1)

Rukometni klub Dugopolje počeo je s radom u rujnu 2014. kada su dva rukometna entuzijasta Tihomir Mustapić i Zoran Buzov uz pomoć RK Kamičak krenuli sa školom rukometa za dječake. Krenulo je tada 20 dječaka od 1 do 8 razreda na treninge rukometa. Tijekom prve godine broj djece se povećao i u svibnju 2015. osnovan je službeno Rukometni klub Dugopolje. U rujnu su krenule prve rukometne utakmice koje su igrali dječaci 2004. god. i mlađi. Natjecali su se u županijskoj ligi.

Od početka klub radi u teškim uvjetima. Treninzi se održavaju na školskom igralištu te u školskoj dvorani u Dugopolju. Nažalost školska dvorana svojim dimenzijama ne zadovoljava propozicije natjecanja. Ipak uz suglasnost ostalih klubova jedan dio domaćih utakmica igrali smo u takvoj dvorani.

RK Dugopolje (4)

U rujnu 2015. organizirali smo prvi Kup svetog Mihovila. Turnir je postao tradicionalan te je u rujnu 2019. okupio rekordan broj sudionika. U dva vikenda i pet kategorija (tri dječaka i dvije djevojčica) na turniru koji se igrao na školskom igralištu i u dvorani okupilo se 500 mladih rukometaša i rukometašica. U svibnju 2016. krenuli smo s još jednim turnirom Vranjača kupom. Turnir se igra na jedinstvenom lokalitetu u Crkveni doci u Kotlenicama. Na livadi u blizini špilje Vranjače(geomorfološkog spomenika prirode) zadnje subote u svibnju okupi se dvjestotinjak najmlađih rukometaša i rukometašica i natječu se u mini rukometu. Ovaj jedinstveni sportski događaj uveličali su naši zlatni iz Atlante Zlatko Saračević i Zoran Mikulić. Ovaj turnir organiziramo uz potporu Turističke zajednice Dugopolje i županije Splitsko–dalmatinske, a ove godine natječu se dječaci i djevojčice 2010. god. i mlađi.

Nakon tri godine zbog velikog interesa za rukometom počeli smo upisivati i djevojčice. Svaku godinu broj članova i članica raste. U ovom trenutku imamo 140 članova od prve generacije koji su sada mlađi kadeti do onih najmlađih iz škole rukometa. Djeca su uglavnom s područja općine Dugopolje, dok ih dio dolazi iz Dicma, Klisa i Muća.U rad kluba uključili smo još jednog trenera, kao i trenera vratara.

Ove sezone u natjecanjima HRS–a sudjelujemo sa šest ekipa u pet uzrasnih kategorija. Očekuje nas preko 200 prvenstvenih utakmica u natjecanjima HRS-a. Uz to očekuje nas nastupi na brojnim turnirima u mini rukometu za dječake i djevojčice diljem Dalmacije i Hercegovine.

Od najvećih uspjeha u početku ćemo izdvojiti osvajanje mini rukometnih turnira (Kup svetog Duje, Adria kup Šibenik, Erste liga Dalmacije) i još mnogi drugi. Prošle sezone dječaci B (2008. i mlađi) osvajanjem drugog mjesta u regiji jug izbori li su nastup na završnici prvenstva Hrvatske. U konkurenciji 20 ekipa poslije osvojenog prvog mjesta u grupi, nakon sedmeraca ispali su od GRK Varaždin te na kraju zauzeli osmo mjesto. Naš igrač izabran je u najbolju sedmorku prvenstva.

Ove sezone dječaci su vodeći u regiji jug i očekuje ih još jedan nastup na završnici. Društvo bi im trebale praviti i djevojčice A (2006./07.) koje su na korak do osiguranja odlaska na završnicu prvenstva među 16 najboljih ekipa u državi.

Djevojčice i dječaci rođeni 2006./07. redovito sudjeluju na okupljanjima regionalne selekcije Dalmacije.

RK Dugopolje (5)

Klub se financira dijelom iz proračuna općine Dugopolje, članarinama kao i donacijama tvrtki koje djeluju na području općine Dugopolje. Sigurno kako u budućnosti očekujemo još veću podršku općine kako u financijskom tako i u infrastrukturnom pogledu. Ove godine nažalost nećemo niti jednu domaću utakmicu odigrati u Dugopolju. Tako da nam je gradnja multifunkcionalne dvorane u Dugopolju prvi preduvjet za daljnji rast i napredak.

RK Dugopolje (3)

Dok do toga ne dođe krećemo u prikupljanje sredstava za postavljanje gumene podloge na školsko igralište, čime bi našim članovima bar djelomično poboljšali uvjete za trening. Dio sredstava osigurala je općina Dugopolje, dok se nadamo da ćemo dio prikupiti u akciji Korak naprijed. Htjeli bismo zahvaliti našem teniskom asu Goranu Ivaniševiću i rukometnom reprezentativcu Marinu Šipiću koji su našli vremena da sudjeluju u našem promidžbenom videu.

RK Dugopolje (2)

Nakon pet godina napornog rada kako nas u klubu tako i mnogobrojnih roditelja koji su nam pomogli klub postaje prepoznatljiv dio zajednice. Rukomet se igra na svakom kantunu u Dugopolju, nadamo se da će u budućnosti osim pod sloganom Novi dvori Zagore, Dugopolje postati poznato kao dolina rukometa te da će odavde izaći novi Balići, Vukovići i ekipa!

RUKOMET