Stipanović osigurao Hrvatskoj olimpijsku normu u Laseru, Fantele u vodstvu!

Tonči Stipanović

Jedna olimpijska norma i jedan sjajan plasman epilog su današnjeg dana za hrvatsku jedriličarsku reprezentaciju na Svjetskom prvenstvu u danskom Aarhusu! Zahvaljujući 20. mjestu Tončija Stipanovića u Laseru Hrvatska je stekla pravo nastupa u toj klasi na Olimpijskim igrama u Tokiju 2020!

Ako smo za neku klasu bili sigurno da će u Aarhusu se osigurati nastup na Olimpijskim igrama u Tokiju 2020. onda je to svakako Laser. 14 je mjesta bilo rezervirano za ovu disciplinu u prvom krugu kvota, Tončiju Stipanoviću 20. mjesto je bilo dovoljno da bude među tih 14. Zlatna finalna skupina Lasera odjedrila je zadnji, deseti, plov prvenstva danas, opet u problematičnim uvjetima. Tonči je ciljem prošao 37., što svakako nije način na koji je htio završiti natjecanje. Filip Jurišić upisao je ponovno jako dobro deseto mjesto, što mu je u konačnici donijelo 27. poziciju na prvenstvu.

“Finale sam odjedrio odlično i vratio se maksimalno s obzirom na jako loše kvalifikacije, što je bilo iznimno teško. No, s konačnim rezultatom nisam zadovoljan,” rekao nam je Filip.

Radialke su također završile svoj nastup, Anđela de Micheli Vitturi je 76., Sandra Lulić je 81, dok je Karla Šavar na 91. mjestu.

Šime i Mihovil Fantela preuzeli vodstvo

Šime Fantela jedan je od najboljih svjetskih, dominaciju u klasi 470 potvrdio je s naslovima svjetskog prvaka i olimpijskog pobjednika.

U novoj disciplini i s novim parterom, bratom Mihovilom, u igri je za medalje u klasi 49er!

Sjajan nastup braće Fantela u četiri plova finalne zlatne skupine – 11., 1., 4. i 2. mjesto.

Nakon što su suci unijeli u rezultate diskvalifikacije s mora Šime i Mihovil Fantela preuzeli su vodstvo! S istim brojem bodova kao drugoplasirani Njemci Fischer i Graf, ali jedna pobjeda više u pojedinačnom plovu ih drži ispred! U petak su na rasporedu još dva plova, u subotu deset najboljih jedri plov za odličja.

“Odličan dan, ono što smo rekli na početku, čekali smo svoje uvjete. Na startu smo preuzeli malo više rizika, rekli smo finale je, idemo sad, nema konzervativno. Imali smo odlične odluke, nismo bili opterećeni rezultatom, samo smo gledali kako što bolje odjedriti. Bili smo brzi, dakle sve na svom mjestu. Sutra je prognoza jak vjetar, bit će zahtjevno, borit ćemo se za svako mjesto, to nam je moto ovdje. Mi još nemamo ništa, dva plova i medal race je puno. Danas je dobar dan, zapisati što je bilo dobro, pripremiti se za sutra, probati da nas ne iznenadi taj jaki vjetar po kojem nemamo dovoljno iskustva,” razmišlja Šime.

Bodovne razlike nisu velike u vrhu, još su dva plova sutra uoči plov za odličja u subotu, u 49eru se bodovi lako skupe, tako da ne treba ništa prejudicirati, međutim već ovo što su braća napravila je vrijedno divljenja.

Ženski 49er FX stigao je do 12 plovova, dakle do kraja, Enia Ninčević i Mihaela de Micheli Vitturi zauzele su 27. mjesto. Uoči plova za odličja vode Austrijanke Frank i Abicht.

Razočarani Olujić

Priču o Finnu pratili smo sinoć do kasnih sati, nažalost ishod nije bio onakav kakvom smo se nadali. Prosvjed zbog neregularnosti desetog plova je odbačen, Josip Olujić ostao je 11., na korak do finala i karte za Tokio.

“Gorak okus sve skupa. Biti nadomak plova za odličja i norme za Tokio, sve do zadnjeg plova biti unutra i onda to izgubiti nije lijep osjećaj. Rezultat je dobar, ali nije ono što sam zacrtao i htio. Puno velikih imena i nacija je ostalo iza, ali to ne treba i ne smije biti satisfakcija. Sad slijedi odmor, sezona je bila duga, i onda opet se bacam na trening i pripreme za sljedeću sezonu kad treba ponovno napasti normu te odraditi i interne nacionalne kvalifikacije,” kaže Josip.

U neolimpijskom Formula kiteu Martin Dolenc pokazuje da se apsolutno s pravom puno od njega očekuje, nakon 14 jedrenja napredovao je na 13. mjesto. Među daskašima Luka Mratović je nakon devet jedrenja 63., a Palma Čargo na 58. mjestu.

VODENI SPORTOVI