Što nam donosi WRC Croatia Rally?

WRC Croatia

Hrvatska će od 21. do 24. travnja po drugi put ugostiti najbolje relijaše svijeta, s nekoliko značajnih novosti koje će WRC utrkivanje učiniti još uzbudljivijim.

Nakon fantastičnog debija u Svjetskom reli prvenstvu, Croatia Rally nastavlja dalje u istom stilu u 2022. godini. Nema sumnje, drugo izdanje hrvatskog WRC-a bit će neizvjesno i atraktivno kao i prvo, a kroz četiri dana jurnjave najbolji relijaši današnjice odradit će 20 brzinaca, u ukupnoj dužini većoj od 300 kilometara.

Što je najvažnije, tu je i nekoliko velikih novosti, zbog kojih će WRC Croatia Rally izazvati još više zanimanja među zaljubljenicima u automobilizam, kojih će oko 800 milijuna pratiti WRC iz Hrvatske putem televizijskih ekrana, a mnoštvo i uz samu stazu…

Brzinci kroz pet županija

WRC Croatia Rally značajno se proširio u odnosu na svoje prvo izdanje! To je najvažnija novost u 2022. godini, jer čak pet različitih županija ugostit će WRC elitu, koja će se utrkivati od sjevera Hrvatske sve do Prigorsko-goranske županije, koja se nalazi uz Jadransko more.

Najzvučnije pojačanje među brzincima svakako je onaj oko skijališta Platak, gdje će se u subotu, trećeg dana utrkivanja dvaput juriti, s pregršt izazova za lidere u Svjetskom reli prvenstvu.

Osim Zagrebačke, Karlovačke i Krapinsko-zagorske županije, koje su i prošle godine imale svoje brzince, novost je i dionica koja će se voziti između Trakošćana i Vrbnog tijekom posljednjeg dana, kojim se i Varaždinska županija priključila među organizatore ovog prestižnog natjecanja.

Što se pak tiče Power Stagea, tu promjena nema i odluka ponovo pada na brzincu od Zagorskih Sela do Kumrovca, gdje je zadnji put manje od sekunde dijelilo pobjednika od drugoplasiranog, čime je ispisana povijest WRC-a…

Novi hibridni automobili

Velika novost svakako su i automobili koje na raspolaganju imaju kandidati za pobjedu, u najjačoj Rally1 klasi.

WRC Croatia Rally bit će treća utrka u povijesti nove hibridne WRC ere, s automobilima koji uz održivo gorivo koriste i struju te predstavljaju korak naprijed po pitanju efikasnosti, s hibridnim jedinicama ispod haube od 100 kW.

U Hrvatsku dolaze vozila s manje kompleksnim ovjesom, amortizerima i stabilizatorima u odnosu na prošlu sezonu, a i hlađenje kočnica je pojednostavljeno. Ponašanje takvih automobila na stazi nešto je drukčije nego na što su vozači navikli, a WRC Croatia Rally bit će prva prilika iskušati ih u proljetnim uvjetima, na šest različitih vrsta hrvatskog asfalta, od ispucalog do potpuno glatkog, koji definitivno predstavljaju izazov čak i najboljima na svijetu…

Hrvatska čeka novog pobjednika

Sjećamo se kako je Sebastien Ogier u posljednjem zavoju iskoristio pogrešku Elfyna Evansa i tako postao prvi WRC pobjednik Croatia Rallyja, s 0,6 sekundi prednosti u cilju, što je najmanja razlika ikad viđena u Svjetskom prvenstvu na asfaltu, a treća najmanja uopće.

Ogier je u 2022. godini odlučio okrenuti se izazovima izvan WRC-a pa će borbu za pobjedu prepustiti drugima, s Kalleom Rovanperom koji dolazi u Hrvatsku kao vodeći vozač u ukupnom poretku i želi pod svaku cijenu dokazati da je prošlogodišnje izlijetanje već na prvom našem brzincu bila tek slučajnost.

Thierry Neuville, Elfyn Evans i Craig Breen također pucaju na pobjedu, a šansu iz drugog plana tražit će Ott Tänak, Adrien Fourmaux i Takamoto Katsuta, koji su pokazali prošle godine da se mogu dobro snaći na hrvatskim brzincima…

Još više navijača

I da, najpozitivnija promjena svakako će biti navijačka euforija oko same staze. Nakon što organizatori nisu prodavali ulaznice u 2021. godini, ovaj put postoje fan zone u servisnom parku na Zagrebačkom velesajmu i na Platku, a posebno će veselo biti u Kumrovcu, koji će svjedočiti samom raspletu relija.

Posebno iskustvo donosi i aktivacija na stranici redbull.hr/tim gdje nakon točno riješenog kviza i ponuđenog najkreativnijeg odgovora na pitanje otvorenog tipa, pobjednik može osvojiti upoznavanje s vozačem Adrienom Fourmauxom i obilazak servisnog parka, ali i druge vrijedne nagrade.

Na WRC Croatia Rallyju očekuje se čak 350 tisuća navijača uz stazu diljem Hrvatske, kako domaćih, tako i inozemnih, što će biti dodatni impuls WRC zvijezdama da pokažu sve što znaju.

U svakom slučaju, pred nama je izniman spektakl u kojem ćemo uživati od 21. do 24. travnja, s potpuno neizvjesnim raspletom kad je u pitanju konačni pobjednik WRC Croatia Rallyja.

DRUŠTVENE MREŽE
Tagged with: ,