Women’s 100: Žene pripadaju svijetu biciklizma jednako kao i muškarci!

IMG_6156 Womens 100 2022

Svaki od 365 dana u godini veže nas uz razna obilježavanja, a nekoliko njih vezano je uz mnogima omiljeno prijevozno sredstvo – bicikl!

Obilježavamo Svjetski dan bicikla, Svjetski dan biciklista pa čak i Međunarodni dan zimskog bicikliranja na posao…

PIŠE: Željka Švenda

No, jeste li znali da je jedna nedjelja u rujnu svake godine rezervirana za dan ženskog biciklizma?

Ovo je priča o njima – nama, biciklisticama koje ruše predrasude i dokazujemo kako nam biciklizam ‘pripada’ jednako kao i muškarcima.

IMG-6384 Womens 100 2022

Dan ženskog biciklizma, slavi se neformalno, kao globalna inicijativa Women’s 100, koja je prije deset godina krenula iz Velike Britanije, a s idejom promoviranja biciklizma među ženama, promicanja zdravog načina života, ali i kao poticaj na međusobno druženje.

Prije četiri godine u našem je kraju taj zajednički duh pokrenula Kristina Bećirović Koter čiji je trud minule nedjelje rezultirao do sad najvećim okupljanjem od čak 17 biciklistica, dvostruko više nego lani.

“Svake godine se na startu ove rekreativne društvene vožnje pojave i neka nova lica, žene najrazličitijih životnih priča koje povezuje jedna velika ljubav prema biciklizmu,” kaže Kristina.

Nama Međimurkama i ove godine pridružile su se Varaždinke, a prvi put i Prekmurke iz Slovenije. Prekograničnom cestovnom vožnjom sa startom i ciljem u Čakovcu, a odmornim punktom u Dobrovniku i Tropskom vrtu, i s odvoženih 100 kilometara, obilježile smo naš dan.

“Sve brige ostavimo iza sebe, a na bicikl sjedamo žedne novih iskustava, prijateljstva i izazova poput ovog. Želimo pokazati da možemo svladati sve, da nam udaljenosti ne predstavljaju prepreke, pogotovo kad se skupimo rame uz rame,” istaknula je Kristina.

Da je tome zaista tako dokaz je zamijenjena probušena guma. Zadesila nas je netom nakon prelaska hrvatsko-slovenske granice. No, bile smo spremne na sve, uz rezervnu zračnicu, potreban alat i spretne ruke, guma je ubrzo bila u voznom stanju i spremna za povratak na cestu.

IMG_6173 Womens 100 2022

Na samom je kraju trebalo i nadoknaditi izgubljene kalorije, a prigodnim poklon paketima iznenadili su nas prijatelji ženskog biciklizma Krojački obrt Anna, Huni Bike Shop, Ocean Orchids i Lepi dečki brewery.

Biciklistice smo različitih profila, profesija, životnih priča i generacija … a jedan zajednički dan okretanja pedala, uz pregršt smijeha i sklopljena nova prijateljstva, bit će nam dodatan motiv za skupljanje kilometara do ponovnog okupljanja dogodine.

viber_image_2022-09-18_16-32-24-412

Dio ove sjajne ekipe bile su Ana Marija Novak, Darja Horvat, Hana Hozjan, Maja Belec Zalig, Marina Cör, Martina Jankulija, Mirjana Beti Anđel, Renata Skoko, Snježana Patafta, Sanja Ostroški, Špela Horvat, Leja Bakan, Valentina Fabić, Vlatka Androlić, Željka Schveibert, Kristina Bećirović Koter i Željka Švenda.

U idućem izdanju Women’s 100 očekujemo da se ovaj trend povećanja broja biciklistica nastavi i da ih bude barem duplo više nego ove godine!

OSTALI SPORTOVI