Červar: “Analizu treba napraviti, ali pretjerano su se oko Goluže stvorili animozitet i neprijateljstvo”

Legendarni bivši hrvatski izbornik Lino Červar osvrnuo se na rezultat naše rukometne reprezentacije na Svjetskom prvenstvu zaključenom u Kataru. Zlato je ponovno pripalo Francuzima, domaćin je senzacionalno uzeo srebro, dok je Poljska, koja je izbacila Hrvatsku u četvrtfinalu, na kraju brončana.

Hrvatska je pod vodstvom Slavka Goluže na posljednjih šest natjecanja osvajala tri bronce, jednom je bila četvrta, jednom peta i sada šesta, no, Červar ipak ne misli kako je ovo debakl hrvatskog rukometa, jer je ostvaren barem onaj primarni cilj, plasman u kvalifikacije za Olimpijske igre iduće godine u Rio de Janeiru.

“Išli smo prvenstveno sa dva zadatka, po olimpijske kvalifikacije i po medalju. Prvi zadatak je hrvatska reprezentacija ispunila. Idemo na kvalifikacije i možemo očekivati plasman na Olimpijske igre u Rio de Janeiro. Budući da je Hrvatska rukometna velesila jasno je zašto su ljudi nezadovoljni i igrači razočarani. No, prvi je cilj ostvaren pa zato ne bih mogao reći da je to debakl,” rekao je Červar u emisiji Olimp.

“Od hrvatske samostalnosti mi smo osvojili 12 medalje, tri zlata, pet srebra, četiri bronce, igrali smo 16 polufinala i osam finala. Zbog svih tih silnih uspjeha najuspješnije kolektivne reprezentacije na određeni način smo razočarani. U napadu, u pozicijskoj igri pokazali smo određeni deficit i tu leži glavni razlog zašto nismo postigli veći uspjeh. Nismo se u određenom trenutku znali nadmetati, prosuli smo i prednost protiv Brazila i onu protiv Poljske. Pokazalo se kako nismo bili dovoljno koncentrirani,” istaknuo je.

“Nismo imali izrazitog šutera, koji bi mogao probiti obranu Poljske, odnosno taktičke discipliniranosti u utakmici protiv Brazila. Puno se radi na razvijanju fizičkih potencijala igrača, a premalo na mentalnoj pripremi, da igrač zna igrati pod pritiskom, da zna igrati onda kada se odlučuje. To treba simulirati na treningu. Bez taktičke discipline se ne dolazi do velikih pobjeda, jer nije dovoljna samo dobra obrana. Važno je da se znamo natjecati, da se poštuju dogovoreni zadaci, jer ekipa nije ‘one man show’!”

Treba poraditi na samopouzdanju igrača

Motivaciju, borbenost i želju hrvatski rukometaši su vidljivo imali, ali Červar je istaknuo jedan drugi problem: “Bila bi velika pogreška kada bismo im to oduzeli, oni su htjeli, borili su se. Omeyer i Karabatić su igrači u zrelim godinama, ali njima nikada nije nedostajalo pobjedničkog mentaliteta, gladi za pobjedom. Kod naši igrača se ipak vidjelo da su u određenim trenucima bili u strahu, a on vezuje ruke. Treba poraditi na samopouzdanju, jer pobjednici se nikada ne boje. Hrabrost je najvažnija u sportu!”

Červar ipak nije za ekspresnu izborničku smjenu, nego vjeruje u objektivnu analizu: “Slavko Goluža je zadužio hrvatski rukomet. Kao igrač je osvojio devet medalja, a kao trener tri bronce. Kada govorimo o igračkoj karijeri moramo znati da je dvaput bio olimpijski pobjednik, svjetski prvak, triput svjetski doprvak i dvaput europski doprvak. Pretjerano se oko njega stvorio animozitet, neprijateljstvo i to nije zaslužio jedan takav veliki sportaš. On nije aboliran od činjenice da treba podnijeti račun i da treba opravdati što je radio. Slažem se s njim kako treba napraviti jednu dobru analizu, treba vidjeti gdje se pogriješilo kako se ne bi više u budućnosti događalo. Mora se mudro, pametno smireno napraviti rasprava i plan kako se treba pripremati hrvatska reprezentacija za iduća velika natjecanja, Europsko prvenstvo u Poljskoj. Nekoliko segmenata se sigurno može popraviti.”

“Slavko Goluža bio je moj igrač, moj pomoćnik. Ne bi bilo korektno od mene prema njemu, još uvijek je on naš izbornik i to bi bilo ružno da se ja o njemu izjašnjavam. Ovdje sam u dobroj namjeri da kažem neke svoje primjedbe, sugestije, kako bi bilo bolje. Hrvatska rukometna reprezentacija je veliko sportsko dobro, veliki promotor našeg sporta i treba joj posvetiti puno pažnje,” rekao je Lino za HRT.

Červar je pohvalio uključenje Ivana Balića i Pere Metličića u rad rukometne nacionalne izabrane vrste: “Balića vidim kao velikog promotora našeg rukometa, koji bi mogao utjecati na našu mladost. Pero ide sigurno u trenerske vode, treba mu omogućiti da sazrije i jednog dana će sigurno oni voditi hrvatsku rukometnu reprezentaciju!”

AKTUALNO RUKOMET

Ostavi komentar