Rekordni Svjetski karate kamp i Svjetska liga mladih u Umagu

Ines Grdenić, umag

U Umagu je održan Svjetski karate kamp i Svjetska liga mladih na kojem sudjeluje gotovo 5000 sudionika iz 81 zemlje sa svih kontinenata. Svjetska karate federacija (WKF) još nikada nije izdala toliki broj akreditacija za jedan događaj pod njihovim okriljem u povijesti.

Riječ je o ukupnom broju sudionika od natjecatelja raznih dobnih kategorija, trenera, članova stručnog stožera, instruktora u karate sportu, nekadašnjih i sadašnjih velikih imena i šampiona iz sporta, koji će sljedeće godine u Tokiju prvi put biti u programu Olimpijskih igara.

U Umagu su ovih dana uz predsjednika Svjetske karate federacije Antonia Espinosa boravili primjerice i predsjednici čak 60 nacionalnih karate saveza, a svakako je riječ i o jednoj od najmasovnijih sportskih manifestacija koja se ove godine održava u našoj zemlji, ne samo kada su u pitanju borilački sportovi.

Posebnu pozornost sudionika privukla je nazočnost Envera Idrizija, Vjekoslava Šafranića, Davidea Benetella, Ivana i Anđela Kvesića, te mnogih drugih bivših svjetskih i europskih karate prvaka.

Tijekom prvoga tjedna srpnja održan je licencni seminar za akreditirane trenere WKF koji je okupio 100-tinjak trenera. Prijavljeni treneri stekli su licencu koja im dopušta nastup na WKF Premier Ligama kao i na kontinentalnim i svjetskim prvenstvima.

Također i sudački seminar za međunarodne suce s najvišom licencom WKF koji je okupio 90 međunarodnih sudaca, a koji su ove godine sudili na Europskim igrama u Minsku. Učinit će to i na Olimpijskim igrama u Tokiju 2020. godine.

Hrvatska karate reprezentacija trenirala je s japanskom vrstom, a iz Japana je stigla i posebna delegacija koja je zadužena za provedbu olimpijskog karate turnira u Tokiju kako bi na hrvatskom primjeru masovnosti događaja u Umagu stekla dodatna iskustva za najveći svjetski sportski događaj sljedeće godine.

Trodnevni Svjetski trening kamp za mlade imao je više od 1300 sudionika s dva treninga u jutarnjem i isto toliko poslijepodnevnom terminu, i to u tzv. ‘tenis balonima’ u sklopu teniske akademije koji su za karate kamp bili pripremljeni na 3600 m2 tatami podloge.

Kamp treninge vodili su instruktori koji u sportskoj karijeri imaju višestruke medalje s velikih natjecanja, naslove europskih i svjetskih titula. Na službenom otvorenju nazočan je bio i predsjednik Svjetske karate federacije Antonio Espinosa.

Po završetku trening kampa, u sportskoj dvorani O.Š. ‘Marije i Line’ od četvrtka do nedjelje održan je Svjetski kup za mlade, za uzrast U12 i U21 te WKF Youth League uz nastup više od 2500 natjecatelja sa svih kontinenata. Uz navedeni broj prijavljenih natjecatelja stiglo je još i 350 trenera i 90 međunarodnih sudaca.

Ovogodišnja izdanja WKF Youth League održavaju se u Limassolu (Cipar), Umagu (Hrvatska), Cancunu (Meksiko) i Veneciji (Italija), a Trening kamp za mlade održava se samo jednom godišnje i organizacija je povjerena Hrvatskom karate savezu.

Ove godine Organizacijski odbor uložio je dodatni napor oko uređenja i opremanja sportske dvorane u Umagu kako bi se navedena natjecanja mogla nesmetano održati.

Nakon nedavnih uspjeha braće Ivana i Anđela Kvesića koji su osvojili zlato i srebro na Europskim igrama u Minsku, karate je još jednom u središtu sportske pozornosti nedvojbeno spojivši ovaj događaj i sa sjajnom promocijom turizma i ljepota naše zemlje.

Sedmodnevni veliki karate sportski događaj u Umagu završio je finalnim natjecanjima mladih natjecatelja na turniru Svjetske lige.

BORILAČKI SPORTOVI
Tagged with: