Zimske olimpijske igre mladih svečano otvorene u južnokorejskom Gangwonu: Hrvatsku zastavu nosili biatlonka Ema Sobol i alpski skijaš Ziggy Vrdoljak

CroSKI

Spektakularnom otvornom svečanošću u južnokorejskom Gangwonu započele su 4. Zimske olimpijske igre mladih (ZOIM), na kojima će do 1. veljače nastupiti 1802 sportaša i sportašice (od 15 do 18 godina) iz 78 nacionalnih olimpijskih odbora.

Hrvatski stjegonoše na svečanosti otvaranja Igara bili su biatlonka Ema Sobol i alpski skijaš Ziggy Vrdoljak, a pratili su ih i ostali naši predstavnici: Filip Crnić, Leona Pelko i Matija Naglić (biatlon) te Nives Barićevac, Chiara Gašparac, Boris Štefančić i Matija Štimac (skijaško trčanje).

Svečanost je obilovala nastupima pop-zvijezda i izvođača koji su prezentirali južnokorejsku tradiciju i kulturu, a bazirala se na temi Svemir, podsjećajući i svjetlosnim efektima na slogan ZOIM-a u Gangwonu: “Rastimo zajedno, sjajimo zauvijek”.

Obraćajući se sudionicima Igara, predsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) Thomas Bach pozvao ih je da uživaju u danima koji su pred njima.

– Dragi mladi sportaši, ovo je vaš trenutak. Slijedite sportske ikone koje su ispisale olimpijsku povijest upravo ovdje, na Zimskim olimpijskim igrama u Pjongčangu 2018. godine. Dajte sve od sebe na svom prvom olimpijskom natjecanju. Živite olimpijske vrijednosti, poštujte pravila, upoznajte nove prijatelje, poštujte sebe, ali i svoje konkurente. Uživajte u svom olimpijskom iskustvu, ovo je vaše vrijeme – rastite zajedno i sjajite zauvijek! – kazao je Bach.

Čelnik MOO-a odao je priznanje gostoprimstvu Republike Koreje te zahvalio svima koji sudjeluju u organizaciji događaja, a posebno volonterima.

Potom je predsjednik Republike Koreje Yoon Suk-yeol proglasio otvorenim Zimske olimpijske igre mladih 2024., a koje se u mnogočemu nadovezuju na nasljeđe ZOI-ja iz Pjongčanga 2018. Čak sedam od devet natjecateljskih destinacija na ovim Igrama korištene su i prije šest godina.

(hoo/vk)

ZIMSKI SPORTOVI