Najbolji šahista svih vremena Gari Kasparov kandidat za predsjednika FIDE: “Ponosan sam što ću predstavljati i Hrvatsku”

Gari Kasparov, šah

Gari Kasparov, šahNajbolji šahista svih vremena Gari Kasparov, nakon prošlogodišnje simultanke u Splitu, odigrao je simultanku i na ulicama Zagreba. Na Preradovićevom trgu (Cvjetnom), Kasparov je zaigrao protiv 15-ak šahovskih amatera, među kojima su bile i neke poznate osobe iz javnog života.

Simultanka se odigrala povodom odluke MZOS-a da podrži aktivnosti na promoviranju šaha kao izvanškolske aktivnosti u sredinama u kojima djeluju šahovski klubovi i u kojima postoji interes učenika za bavljenjem šahom, po modelu Europske šahovske zaklade Kasparov.

Nositelj projekta je Šahovski klub e4 iz Zagreba, ujedno i organizator ove simultanke.

Gari Kasparov je nedavno dobio hrvatsko državljanstvo i kandidat je za predsjednika FIDE na izborima koji se održavaju početkom kolovoza u Norveškoj.

“Iznimno mi je drago biti u Hrvatskoj, a uoči izbora za predsjednika svjetske šahovske federacije koji će se održati u kolovozu. Normalno je da se odmaram u svojoj državi, to i činim već više od 20 godina. Sada sam blizu Splita na moru. Veseli me što mogu pomoći hrvatskom šahu i ponosan sam na to,” kazao je legendarni Kasparov.

“Smatram da je izuzetno važno na ovakav način promovirati šah, pogotovo kada ovakvi ekshibicijski mečevi privlače veliku pozornost. U Hrvatskoj je bilo uvijek sjajno zanimanje za šah, postoji duga tradicija, a kada u centru glavnog grada imate priliku sudjelovati u takvom spektaklu, to je sjajno.”

“Borim se protiv čovjeka koji je već 20 godina na čelu FIDE, koji se koristi ‘prljavim trikovima’ u svojoj kampanji, ali mislim kako moja ekipa i ja imamo dobru priliku. Imamo dobar plan, to je sigurno, za razvoj samog šaha i želimo vratiti stari sjaj šahovskoj igri. Protivnički tabor ima samo jedan plan, a to je ostati na vlasti. Bez vizije su i bez financijskog plana.”

“Za mene bi to bila velika čast, jer bih kao predsjednik Međunarodne šahovske organizacije predstavljao i Hrvatsku. Imam jake i duge veze s Hrvatskom i ugodno mi je što ću predstavljati ovu zemlju,” ponosno je u razgovoru za HRT dodao Kasparov.

Kasparov vodi i globalnu kapanju za uvođenje šaha u školski program: “Šah mora postati dijelom školskog obrazovanja, moja zaklada djeluje po cijelom svijetu, u SAD-u, Africi, Europi. Moj cilj je stvoriti svijest da šah postane važan dio svjetskog obrazovanja. Želim i da Hrvatska bude dio tog programa i nadam se kako ćemo u tome i uspjeti.” (www.hrt.hr)

AKTUALNO IZDVOJENO OSTALI SPORTOVI
Tagged with: ,

Ostavi komentar